Kubánsky disident Fariňas je proti zrušeniu sankcií

TA3
22.11.2013 21:05

Najznámejší kubánsky disident Guillermo Fariňas je proti tomu, aby Západ rušil obchodné sankcie uvalené na Kubu. Bývalý politický väzeň je v súčasnosti na európskom turné, v rámci ktorého zavítal aj na Slovensko.

Začiatkom júla si v sídle Európskeho parlamentu (EP) prevzal aj prestížnu Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú mu udelili ešte v roku 2000. Do zahraničia mohol vycestovať až po zmiernení cestovných obmedzení zavedených kubánskym režimom, ktorý sa však podľa neho v skutočnosti nijako nezmenil a zavádza len "kozmetické zmeny".

"Som za to, aby sa udržalo obchodné embargo voči Kube a aby si Európska únia udržala svoju jednotný postoj voči kubánskemu režimu," povedal v piatok Fariňas v rozhovore pre agentúru SITA. Ako dodal, "diktátorom a diktatúram nie je dobré dávať ekonomické stimuly". "Potom nemajú záujem robiť akékoľvek demokratické zmeny. Kým dostávajú ekonomické palivo, diktatúru budú udržiavať," uviedol disident.

Fariňas je povolaním psychológ a za svoje politické aktivity ho poslali do väzenia na 11 rokov. Počas pobytu za mrežami držal niekoľkokrát protestnú hladovku. Najdlhšie vydržal bez prijímania potravy ešte v roku 2010 - na pokraji života hladovku prerušil až po 135 dňoch po tom, ako režim pod vedením Raúla Castra prepustil 52 politických väzňov. Väčšina následne skončila v exile. Fariňasovi v rovnakom čase udelil EP spomínané prestížne ocenenie, úrady mu však dovolili vycestovať do Európy až o tri roky neskôr.

Okrem Fariňasa zavítala na Slovensko aj najznámejšia kubánska blogérka Yoani Sánchezová, ktorá publikuje aj na Slovensku. Časopis TIME ju pred niekoľkými rokmi zaradil do rebríčka 100 najvplyvnejších osôb planéty. SFariňasom sa rozchádzajú v názore na prípadné zrušenie obchodného embarga a sankcií voči Castrovmu režimu, v boji za slobodu na Kube však postupujú jednotne. "Kuba pripomína stroj času, ako keby sme sa ocitli v druhej polovici 20. storočia," povedala pre agentúru SITA. "Všetci sa snažíme... aby sme sa cez toto obdobie konečne preniesli a mali problémy 21. storočia," dodala blogérka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok