Chodorkovský laureátom Walesovej ceny za slobodu

SITA
26.9.2013 22:28

Niekdajšiemu šéfovi ruskej ropnej spoločnosti Jukos Michailovi Chodorkovskému udelili ľudskoprávnu cenu pomenovanú po bývalom poľskom prezidentovi Lechovi Walesovi.

Chodorkovský laureátom Walesovej ceny za slobodu
SITA

Walesova nadácia to vo štvrtok odôvodnila jeho "zapálenou verejnou aktivitou v boji za ekonomickú slobodu, občianske slobody a sociálnu spravodlivosť". Chodorkovský podľa nej napriek "utrpenej krivde nikdy neprestal veriť v sen vytvoriť otvorenú krajinu, kde sú ľudské opráva dodržiavané".

Keďže sa laureát momentálne nachádza v ruskom väzení na Sibíri, cenu pomenovanú po držiteľovi Nobelovej ceny mieru spred 30 rokov za neho cez víkend preberie jeho syn Pavel. S ocenením, ktoré vzniklo pred piatimi rokmi, je spojená aj odmena 100-tisíc eur.

Kedysi jedného z najbohatších Rusov väznia od roku 2003 pre viaceré finančne zločiny. Obhajcovia a opozičné médiá však tvrdia, že obvinenia sú len zásterkou a skutočným dôvodom odsúdenia bola Chodorkovského snaha súperiť s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého oponentov štedro podporoval.

Moskovský súd v decembri oznámil skrátenie jeho trestu za spreneveru. Chodorkovský tak bude môcť opustiť väzenie v októbri 2014, po celkovo 11 rokoch za mrežami. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v júli rozhodol, že obvinenia voči Chodorkovskému boli v poriadku, no proces nebol spravodlivý. Súd poukázal aj na porušenie práva na súkromie, väznenie tisíce kilometrov od príbuzných či zastrašovanie právnika obžalovaného úradmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok