Gašparovič odvolal ministra obrany Ľubomíra Galka

SITA, foto: ČTK
23.11.2011 15:18

Prezident Ivan Gašparovič dnes Ľubomírovi Galkovi (SaS) zrušil poverenie viesť rezort obrany. Koniec vo funkcii Gašparovič a Galko spečatili v Prezidentskom paláci podpismi pod zrušujúci dekrét.

Gašparovič odvolal ministra obrany Ľubomíra Galka

Galko na otázky novinárov po akte neodpovedal, mlčky nasadol do auta a odišiel.Zatiaľ nie je známe, kto Galka vo funkcii nahradí, Gašparovič a premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa dohodli na tom, že vec doriešia v piatok 25. novembra. Dovtedy bude na čele ministerstva štátny tajomník Róbert Ondrejcsák a Galko podľa premiérky v úrade počká dovtedy, kým ho neodovzdá nástupcovi.

Gašparoviča o zbavenie Galka funkcie dnes ráno premiérka požiadala pre kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda a šéfa televízie TA3 Michala Gučíka. Podľa medializovaných informácií ich odpočúvala vojenská kontrarozviedka. Šéfka kabinetu tvrdí, že minister zodpovedá za dianie v rezorte vrátane činnosti spravodajských služieb.

Spoločne s prezidentom sa zhodli, že vojenská kontrarozviedka prekročila svoje právomoci a ak mala podozrenie z páchania trestnej činnosti, vyšetrovanie mala prenechať zodpovedným zložkám. Galko bol v roku 2010 zvolený do parlamentu a má nárok na poslanecký mandát, ktorý si doteraz pre výkon ministerskej funkcie neuplatňoval. Podľa hovorkyne SaS Tatiany Tóthovej nie je dôvod, aby sa Galko svojej stoličky v parlamente neujal. Ak sa tak stane, o miesto v snemovni príde jeho náhradník Jaroslav Suja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok