VOS údajne monitorovalo aj premiérku I. Radičovú, Galko to odmietol

TA3, TASR, SITA,
23.11.2011 19:30

Kauza odpočúvania vojenskou kontrarozviedkou sa netýkala len šéfa spravodajskej televízie Michala Gučíka a troch redaktorov Pravdy. Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) malo monitorovať aj premiérku Ivetu Radičovu (SDKÚ-DS). Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Nový čas.

"Novému času sa podarilo zistiť, že existuje dokument VOS s názvom Akcia Dáma! Jeho existenciu potvrdili dva od seba nezávislé zdroje, ktoré uviedli, že 'Dáma' sa zaoberala postojmi premiérky Ivety Radičovej v kauze hayekovci!" uviedol denník. Podľa Nového času išlo o vytvorenie súhrnu spravodajských informácií a hodnotení názorov predsedníčky vlády najmä v prípade Martina Chrena. Ten bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva za stranu SaS a čelil kauze hayekovci. Firma Hayek Consulting podpísala v júli 2010 zmluvu na 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá spadá pod rezort hospodárstva. Chren bol v tom čase spolumajiteľom firmy a zároveň štátnym tajomníkom. Radičová trvala na jeho odchode z funkcie.

Premiérka sa ma pýtala na akciu Dáma, či bola odpočúvaná. Pýtala sa ma na to preto, lebo sa jej na to pýtali novinári. Ja i vojenské služby ju ubezpečili, že odpočúvaná nebola. Neviem si predstaviť sudcu, ktorý by dal príkaz na odpočúvanie predsedníčky vlády,“ povedal dnes Galko na tlačovej besede.

Galko však pripúšťa, že mohla nastať situácia, pri ktorej bolo nasadené odpočúvanie na podozrivého človeka povolené sudcom. Taký človek mohol byť podozrivý z poškodzovania vojensko-hospodárskych záujmov štátu. „Keď takýto človek s premiérkou telefonoval, takáto situácia mohla nastať. Ak nastala, je to problém premiérky a nie môj. Treba sa spýtať premiérky, prečo sa v jej okolí pohybujú takíto ľudia,“ uviedol Galko. Určite však nikdy nedal pokyn na jej monitorovanie.

Galko je sklamaný, že v novinách sa môže zverejniť prakticky všetko s odvolaním na dva nezávislé zdroje. „Novinári uveria všetkému, čo sa tvári tajomne a spiklenecky,“ uviedol.

Zdôraznil, že po svojom nástupe do funkcie rozviazal Vojenskému obrannému spravodajstvu ruky. Jeho jediný príkaz bol použiť vždy len legálne prostriedky. V minulosti totiž podľa Galka ministri VOS „úkolovali“, on to však nerobil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok