Radičová podá návrh na uvoľnenie ministra Galka z funkcie

TASR, foto: ČTK
22.11.2011 16:22

Predsedníčka vlády Iveta Radičová dá v stredu návrh prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi na uvoľnenie ministra obrany Ľubomíra Galka z funkcie.

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) príde o svoje kreslo. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) predloží návrh na jeho uvoľnenie z poverenia výkonu funkcie. Zo svojho postu odíde pre kauzu odpočúvania novinárov denníka Pravda a riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka Vojenským obranným spravodajstvom (VOS).

Odpočúvanie novinárov, či už legálne alebo nelegálne, je, podľa nej, nezlučiteľné s princípmi právneho štátu a demokracie, na ktorých je postavená súčasná vláda. "Žiadne odôvodnenie odpočúvanie nie je opodstatnené, keďže VOS nemá vyšetrovacie právomoci," upozornila na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že tieto právomoci mala naposledy na území Slovenska ŠtB.

"Pokiaľ došlo k podozreniu z trestnej činnosti, mali ju riešiť orgány činné v trestnom konaní," pripomenula.

Na margo odpočúvaní, ktoré podpísali sudcovia, podotkla, že v tejto súvislosti už v rámci svojich kompetencií koná ministerstvo spravodlivosti. To prešetrí rozhodnutia sudcov, ktorí odpočúvania legalizovali. "O výsledkoch tohto šetrenia bude verejnosť informovaná," deklarovala.

Podľa nej prišlo k porušeniu zákona tiež pri zverejnení utajovaných skutočností médiami. "Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) koná, lebo je povinnosťou každej osoby podľa zákona odovzdať utajovanú skutočnosť, pokiaľ sa k nej dostane," upozornila premiérka.

Brífing premiérky Ivety Radičovej ku kauze údajného odpočúvania novinárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok