Na Sliači odštartoval letecký sviatok

TA3, SITA, TASR
31.8.2013 10:36

Až 150 tisíc návštevníkov očakávajú organizátori tohtoročných Medzinárodných leteckých dní na Letisku Sliač. Návštevníkov čaká zaujímavý program. Predstaví sa na nich vyše 100 lietadiel zo 14-tich štátov.

Na Sliači odštartoval letecký sviatok
SITA

Vystúpenie španielskej akrobatickej skupiny Patrulla Águila

Tlačová beseda ministra obrany SR Martina Glvača a Náčelníka Generálneh štábu OS SR genpor. Petra Vojteka

SIAF Sliač 2013 2 (SITA).jpg
SIAF Sliač 2013 (SITA).jpg

Na Sliači odštartoval letecký sviatok

Martin Glvač: V tradícii Leteckých dní treba pokračovať

Slávnostný ceremoniál sprevádzaný preletom stíhačiek, helikoptéry aj zoskokmi parašutistov s vlajkami krajín, z ktorých pochádzajú účastníci Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013 (31.8.–1.9.), otvorili dnes toto dvojdňové podujatie na Letisku Sliač. Tretí ročník leteckých dní oficiálne otvoril minister obrany SR Martin Glváč.
Ako na brífingu povedal, dúfa, že všetci ľudia, či už laická alebo odborná verejnosť, si prídu na svoje. Nielen vďaka dynamickým, ale aj statickým ukážkam. "Za ministerstvo a Ozbrojené sily (OS) SR by som chcel povedať to, čo aj v prejave, že naše vzdušné sily nie sú len o stíhačkách a pilotoch, ale aj o zručnosti a spôsobilosti našich vrtuľníkových pilotov, ktorí pomáhajú v domácom krízovom manažmente. Za posledný rok toho bolo viac ako dosť, ja si myslím, že tieto spôsobilosti musíme rozvíjať aj do budúcna," povedal Glváč.
Podľa jeho ďalších slov aj takáto akcia môže prispieť k tomu, aby sa ľudia oboznámili s technikou a trochu sa zamysleli nad tým, že OS a technika sú veľmi dôležité aj pre bežný život obyčajných ľudí, nielen pre prípad nejakého vojnového konfliktu. "Dúfam, že tento letecký deň vyjde výborne, že bude všetko v poriadku, ľudia budú spokojní a latka sa posunie trochu vyššie a o rok privítame možno ešte kvalitnejšiu zostavu účastníkov. Založila sa veľmi slušná tradícia, v ktorej treba pokračovať," dodal minister.
Náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek pokračoval, že tu majú techniku od MiGu-15, od toho najstaršieho, čo lietalo v týchto končinách, až po najmodernejšiu techniku, ako sú Gripeny či naše MiGy-29. "Neukazujeme len MiGy-29, ktoré sú, samozrejme, tým najkvalitnejším a najlepším, čo v OS máme. Hoci stále máme problémy s financiami, tak sme urobili všetko pre to, aby sme sa dnes pred slovenskou verejnosťou mohli prezentovať," konštatoval Vojtek. Verejnosť si môže pozrieť vrtuľníky, dopravné lietadlá. "Ukazujeme nielen vzdušné sily, ale aj pozemné sily a výzbroj a výstroj, ktoré máme, pretože túto aktivitu chápeme ako súčasť našich osláv 20. výročia vzniku OS SR," povedal Vojtek.
Dodal, že spomínané zoskoky parašutistov počas ceremoniálu boli pod taktovkou prevažne našich vojakov - padákových špecialistov z 5. Pluku špeciálneho určenia.
Ako na piatkovom (30.8.) brífingu na letisku povedal Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry, ktorá celé podujatie organizuje, medzi "čerešničky na torte" leteckých dní patria napríklad Su-27 Ukrajinských vzdušných síl, španielsky národný tím Patrulla Águila, tri historické lietadlá z druhej svetovej vojny – Jak-3, Spitfire, a P-51 Mustang. Ale aj dve z prvej svetovej vojny, ktoré predvedú vzdušný súboj. V rámci izraelskej spolupráce je to zasa špionážne lietadlo Hermes 450, ktoré sa málokedy ukazuje na leteckých dňoch.
Spoluorganizátormi Medzinárodných leteckých dní SIAF 2013 sú Letisko Sliač, a. s., Magnet Press, Slovakia, s. r. o., Banskobystrický samosprávny kraj a mestá Sliač, Zvolen a Banská Bystrica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok