Bratislava chce do vozového parku zaradiť 15 nových električiek

TASR
18.7.2013 15:33

Vozový park bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) zmodernizuje 15 nových obojsmerných električiek. Stane sa tak na základe zmluvy, ktorú Dopravný podnik Bratislava (DPB) podpísal dnes so spoločnosťou, ktorá vyhrala verejnú súťaž na nákup električiek.

Bratislava chce do vozového parku zaradiť 15 nových električiek
TASR

Celkovo hodnota zakúpených električiek, ktoré dodá plzenská Škoda Transportation, je podľa informácií DPB 39 miliónov eur. Súčasťou tendra je aj opcia na dodávku ďalších 15 električiek a opcia na údržbu vozidiel na obdobie 15 rokov.

Nové nízkopodlažné električky sa podľa generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho vyznačujú tichým chodom, cestujúcim poskytujú dostatok miesta i vhodné umiestnenie zádržných systémov. Vo vozidle bude aj zariadenie pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom. Vozidlo poskytuje aj audiovizuálny, informačný a kamerový systém.

"Som veľmi rád, že vďaka úspešnému ukončeniu procesu verejného obstarávania budeme môcť konečne cestujúcej verejnosti ponúknuť kvalitné služby v nových a moderných vozidlách," uviedol Belfi a vyjadril nádej, že v horizonte štyroch rokov sa DPB podarí obmeniť aspoň polovicu prestarnutého vozoparku električiek v Bratislave.

Nákup nových električiek je z 85 percent financovaný prostredníctvom eurofondov v rámci Operačného programu Doprava, ktorého riadiacim orgánom na Slovensku je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. "Som veľmi rád, že Bratislavčania sa aj vďaka eurofondom konečne dočkajú moderných električiek a mestská hromadná doprava v hlavnom meste sa postupne dostane na úroveň ostatných európskych metropol," uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek.

Dohodu o dodaní nových električiek privítal aj primátor hlavného mesta Bratislavy Milan Ftáčnik. "Modernizácia vozového parku dopravného podniku je dobrou správou a zároveň ponukou pre ľudí, aby vo väčšej miere využívali verejnú hromadnú dopravu, čím prispejú k zvyšovaniu kvality životného prostredia v našom meste," uviedol.

Nové električky sa postupne objavia v uliciach hlavného mesta do roku 2015. Podľa informácií generálneho riaditeľa spoločnosti Škoda Transportation Josefa Bernarda, pôjde o obojsmerné päťčlánkové električky 30 T, ktoré sú vynovenou verziou električiek zabezpečujúcich prepravu cestujúcich v talianskom Cagliari, americkom Portlande alebo v poľskej Vroclavi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok