Pápež František napíše spoločnú encykliku s Benediktom XVI.

TASR
13.6.2013 17:21

Pápež František oficiálne potvrdil, že vydá spoločnú encykliku so svojím predchodcom Benediktom XVI. Podľa agentúry DPA pôjde o prvý takýto prípad v dejinách katolíckej cirkvi.

Pápež František napíše spoločnú encykliku s Benediktom XVI.
SITA

Františka zvolili za pápeža 13. marca. Na čele katolíckej cirkvi nahradil Benedikta XVI., ktorý vo februári odstúpil ako prvý pápež po 600 rokoch.

Benedikt si ponechal titul emeritného pápeža a utiahol sa do ústrania, pričom ubezpečil, že nebude zasahovať do rozhodnutí svojho nástupcu.

"Teraz má vyjsť encyklika. Zvykne sa označovať za spoločnú encykliku, lebo ju začal pápež Benedikt a odovzdal ju mne... Je to silný dokument," uviedol František počas stretnutia s biskupmi vo Vatikáne.
Encyklika je autoritatívny okružný list pápeža určený predstaviteľom cirkvi i veriacim.

Pripravovaná encyklika má rozoberať problematiku viery. František k Benediktovým materiálom už podľa vlastných slov pridal niektoré ďalšie texty a mieni na nej opäť pracovať v auguste, počas pokojnejšieho prázdninového obdobia.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v máji vyvrátil medializované informácie o tom, že by nová encyklika mala byť vydaná len pod Benediktovým menom a súčasný pápež by ju len podpísal. Podľa hovorcu nateraz nie je jasné, kedy František dokument dokončí a kedy dôjde k jeho vydaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok