V Bratislave začali osadzovať protipovodňové zábrany, situácia v Devíne je krízová

TASR
3.6.2013 00:12

Pod Devínom a pri Botanickej záhrade na Karloveskom ramene Dunaja v Bratislave už osadili protipovodňové zábrany. Hladiny Dunaja a Moravy totiž aj naďalej stúpajú. V Devíne je podľa starostky situácia krízová.

V Bratislave začali osadzovať protipovodňové zábrany, situácia v Devíne je krízová
SITA

"V Devíne je krízová situácia, stav tomu nasvedčuje," opísala starostka mestskej časti Bratislavy-Devín Ľubica Kolková. Oficiálne ale za Bratislavu vyhlásená nie je, keďže takýto stav je len v jednej mestskej časti, nie v dvoch. Voda podľa starostky naďalej stúpa.

"Na sútoku Dunaja a Moravy sa vylieva voda, pamätník je zatopený," opísala situáciu pre TASR ešte popoludní Kolková. V obci sa snažia zabezpečiť vrecia s pieskom pre obyvateľov, ktorí ich budú potrebovať. Niektorým sa už dostáva do pivníc voda. Vodohospodársky podnik urobil preventívne opatrenia, aby zabránil prípadným škodám. Okrem Devína a Karloveského ramena má osádzať zábrany aj na Slovanskom nábreží. Urobí tak v pondelok 3. júna. Podľa hovorcu podniku Ľubomíra Krna má hladina Dunaja stúpať aj v priebehu najbližších hodín. Môže nastať prvý, druhý prípadne až tretí stupeň povodňovej aktivity.)

Slovenský hydrometeorologický ústav už v piatok (31. 5.) informoval o predpokladanom výraznom vzostupe vodných hladín na Dunaji. Vplyvom zrážok v povodí Dunaja, najmä v alpskej oblasti, bol výrazný vzostup vodných hladín v Nemecku aj v Rakúsku. Hladina Dunaja v bratislavskom Devíne a v Bratislave stúpla od piatka do soboty (1. 6.) o 260 cm.

Pod Devínom a pri Botanickej záhrade už protipovodňové zábrany

"Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať. Možno voda dosiahne aj 760 centimetrov, čo by znamenalo už 2. povodňový stupeň. V tomto prípade požiada SVP Štátnu plavebnú správu o prerušení dočasnej lodnej prepravy na Dunaji," konštatoval hovorca s tým, že už od nedele (2.6.) sú pracovníci SVP v plnom nasadení. "Vyše 50 ľudí nastúpilo do mimoriadnej zmeny, pretože SVP už reagovalo patričným spôsobom na povodňové hrozby," uviedol. Dodal, že situácia si vyžadovala okamžitú inštaláciu mobilného hradenia v najkritickejších úsekoch, kde by pri vyššej hladine vody mohlo dôjsť k zaplaveniu obývaných miest. Hradenie sa zrealizovalo už pri Devíne, ako aj pri Botanickej záhrade v Bratislave.

Podľa slov hovorcu SVP budú pracovníci v plnom nasadení aj v skorých ranných hodinách. "Vyrazia k Starému mostu pri Šafárikovom námestí, ktoré je tiež zraniteľné. Aj tu postavia mobilné hradenie," ozrejmil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok