Noc kostolov sa nakoniec podarilo zachrániť

TA3, SITA
24.5.2013 11:19

Ešte vo februári to vyzeralo, že jeden z najúspešnejších projektov Róberta Bezáka zanikne. V poslednej chvíli ale Noc kostolov udržal pri živote trnavský dekan. Tretí ročník projektu je tak pripravený na spustenie.

Viac ako 50 kostolov sa dnes vo večerných hodinách mimoriadne otvorí pre verejnosť na Slovensku. Už po tretíkrát sa uskutoční akcia Noc kostolov. Najviac chrámov sa otvorí v Nitrianskej diecéze. Mimoriadne sprístupnené kostoly, modlitebne, kaplnky a zbory pripravujú pre záujemcov zadarmo prehliadky i do inak neprístupných miest, výstavy, koncerty, programy pre deti, bohatý duchovný program.

Okrem katolíckych kostolov sa do tohtoročnej akcie zapájajú aj ďalšie kresťanské cirkvi. Svoje kostoly otvoria i niektoré rehole. V každom kostole pripravujú svoj vlastný program. Zaujímavosťou je napríklad program v starobylom kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej (Katarínka) pri Dechticiach v okrese Trnava. O 22:00 sa na mieste začne tichá moderovaná modlitba. Kostol bude pri nej vysvietený len sviečkami a fakľami. Program vyvrcholí nočným turistickým sprevádzaním po Katarínke s petrolejovými lampami.

Projekt Noc kostolov je založený na dobrovoľnej spolupráci farností, reholí a spoločenstiev, ktoré spoluvytvárajú program. Tento rok oficiálne nemá svojho garanta, preto sa koná len na miestach, kde chcú v tomto projekte pokračovať. Mottom vizuálneho štýlu je každý rok iný biblický verš, ktorý odkazuje práve na noc alebo je slovo noc jeho súčasťou. Tohto roku je to verš z knihy Zachariáš „Potom už nebude deň ani noc, ale v čase večera bude svetlo“ (Porov. Zach 14,7).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok