Slovinsko chce žalovať ratingovú agentúru Moody's

TASR
18.5.2013 15:02

Slovinsko chce žalovať ratingovú agentúru Moody's. Moody's totiž začiatkom mája počas emisie slovinských dlhopisov v USA znížila rating krajiny do špekulatívneho pásma, informovala o tom agentúra DPA.

Slovinsko chce žalovať ratingovú agentúru Moody's
SITA

"Uvažujeme o právnych krokoch proti Moody's a ja osobne to podporujem," uviedla slovinská premiérka Alenka Bratušeková pre slovinský denník Večer. "Neoprávnene sa zamiešala do emisie slovinských štátnych dlhopisov, a niečo také si nemôže dovoliť žiadna ratingová agentúra."

Slovinsko na začiatku mája emitovalo dlhopisy denominované v dolároch, ktorých hodnota v prepočte predstavovala asi 2,7 miliardy eur. Ministerstvo financií muselo emisiu dočasne pozastaviť potom, čo Moody's 1. mája znížila svoje hodnotenie úverovej bonity krajiny o dva stupne a jej rating sa dostal do špekulatívneho pásma (Ba1). Podľa Bratušekovej vláda bola pred emisiou v kontakte s Moody's a nič nenaznačovalo zmenu ratingu. Slovinsku sa napokon podarilo dlhopisy umiestniť na trhu, pričom výnosy 10-ročných dlhopisov dosiahli 6 %.

V piatok (17. 5.) konkurenčná agentúra Fitch oznámila, že znížila rating Slovinska o jeden stupeň z A- na BBB+. Výhľad ratingu je negatívny. Ako dôvod uviedla nepriaznivé vyhliadky ekonomiky a slabý bankový systém. Aktuálna úverová známka od Fitch je stále tri stupne nad špekulatívnym pásmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok