Návrh EÚ na riešenie situácie na severe Kosova nie je pre Srbsko prijateľný

TA3, TASR
7.4.2013 16:38

Vyplýva to z vyhlásenia srbského premiéra Ivicu Dačiča. Proti návrhu sú aj srbskí nacionalisti a pravoslávna cirkev.

Srbský prezident Tomislav Nikolič  odporučil dnes vedeniu krajiny, aby odmietla Európskou úniou sprostredkovaný plán pre Kosovo, ktorý by potenciálne mohol Srbsku otvoriť cestu k členstvu v EÚ.
Nikolič označil predložený návrh sprostredkovaný EÚ za nespravodlivý. Dodal, že to nie je "ponuka, ale ultimátum."
Srbský premiér Ivica Dačič a jeho albánsky kolega Hashim Thaci by o záväzných postojoch oboch strán mali do utorkového popoludnia informovať šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú, sprostredkovateľku bilaterálneho dialógu.
Podľa Dačiča však návrh Európskej únie na riešenie situácie na severe Kosova nie je pre Belehrad prijateľný. "Nikto z nás nikdy nemyslel na jeho akceptovanie. Návrhy sú hlboko pod minimom, ktoré sme si mohli predstaviť v najčernejších snoch," vyhlásil Dačič podľa agentúry APA a dodal, že Belehrad si želá zmenu súčasnej podoby návrhu.
Dohoda medzi srbskou a kosovskou stranou o štatúte severného Kosova, obývaného majoritne Srbmi, by mala viesť k zrušeniu paralelných srbských inštitúcií v tomto regióne a k jeho začleneniu do kosovského celku.
Názory Belehradu a Prištiny na štatút a právomoci severokosovských Srbov sú však diametrálne odlišné. Srbsko sa angažuje za zákonodarné a výkonné právomoci srbských predstaviteľov na severe Kosova, kým Priština ústami premiéra Hashima Thaciho do srbskej metropoly opakovane odkázala, že vytvorenie "novej Srbskej republiky" v Kosove nepripustí. Hlavným predmetom sporu je budúcnosť justície a polície v oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok