Kompromis medzi Srbskom a Kosovom je na dosah

TASR
30.3.2013 16:23

Proti dohode, ktorá by mala poskytnúť samosprávu srbskej menšine na severe Kosova, protestovali stovky Albáncov.

Kompromis medzi Srbskom a Kosovom je na dosah
SITA

Srbský vicepremiér: Kompromis chceme, ale má svoje medze

Srbsko nemôže už strácať čas, musí dosiahnuť dohodu s Prištinou. Nemá totiž čas žiť ďalší rok so zmrazeným konfliktom. Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vučič dal dnes týmito slovami na tlačovej konferencii v Belehrade veľmi jasne najavo pripravenosť srbskej strany na kompromisné riešenie sporných otázok.
Druhý muž srbskej vlády však súčasne upozornil, že aj kompromisy majú svoje medze.
"Od predstaviteľov Európskej únie, USA a všetkých ďalších dôležitách aktérov sme požadovali, aby sa jasne vyjadrili, že ani oni neusilujú o likvidáciu alebo poníženie Srbska," cituje Vučičove slová tlačová agentúra APA. Vicepremiér však podčiarkol, že cieľom cesty do Bruselu, dejiska pokračujúceho dialógu s Prištinou sprostredkovaného EÚ, je dosiahnuť kompromis.
Kľúčovou otázkou terajších rokovaní je riešenie štatútu severného Kosova, väčšinovo obývaného populáciou srbskej národnosti.

Vučič v tejto súvislosti ostro kritizoval návrh predložený pri predchádzajúcich rokovaniach šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou, ktorý označil za "veľké nič" a ktorý Belehrad odmietol. Súčasne upozornil, že Srbsko nemôže diskutovať o technických aspektoch riešenia, kým sa nevyrieši niekoľko zásadných problémov, týkajúcich sa polície a bezpečnostných síl, ako aj justície na severe Kosova.
Belehrad sa angažuje za zákonodarné a výkonné právomoci srbských predstaviteľov na severe Kosova, avšak Priština ústami premiéra Hashima Thaciho do srbskej metropoly opakovane odkázala, že vytvorenie "novej Srbskej republiky" v Kosove nepripustí.
Kosovo podľa slov predsedu tamojšej vlády nemá v úmysle riešiť problém tak, že vytvorí iný, ešte väčší. Za bezpečnosť na severe Kosova by mali byť zodpovedné medzinárodné sily KFOR, misia Eulex a kosovská polícia, tvrdí Hashim Thaci. Návrh, ktorý podľa mediálnych informácií pripravila jeho vláda, predpokladá pre spoločenstvo srbských obcí na severe Kosova právomoci, ktoré obvykle majú obce.

Albánci proti dohode protestovali

Proti pripravovanej kosovsko-srbskej dohode demonštrovali dnes v uliciach Kosovskej Mitrovice tisícky tamojších občanov albánskej národnosti pod vedením nacionalistov z radikálnej strany Vetevendosje (Sebaurčenie).
Rečníci na protestnej akcii konštatovali, že vláda v Prištine dohodou podvádza vlastný národ.
Na transparentoch nechýbali slogany ako Žiadny obchod s našou budúcnosťou alebo Preč s rokovaniami, informuje tlačová agentúra DPA.
V meste, ktorého časť obýva srbská a inú časť albánska komunita, vládne napätie. Z obáv pred možnými zrážkami monitorovali situáciu zo vzduchu posádky vrtuľníkov medzinárodných síl KFOR.
Dohoda, o ktorej sprostredkovanie sa usiluje Európska únia, by mala určiť postavenie srbskej menšiny v Kosove. Názory Prištiny a Belehradu na štatút a právomoci kosovských Srbov sú však diametrálne odlišné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok