Z vedenia ČSSD vypadol Jiří Dientsbier

TA3
16.3.2013 10:48

Z vedenia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) vypadol v piatok na zjazde strany v Ostrave neúspešný prezidentský kandidát a podľa prieskumov najpopulárnejší politik Jiří Dienstbier. Vo vedení ho nahradil plzenský hajtman Milan Chovanec.

Z vedenia ČSSD vypadol Jiří Dientsbier
SITA

"Nič sa nekončí. Všetky hodnoty, ktoré som presadzoval vo vedení strany, budem i naďalej presadzovať," povedal po vyhlásení oficiálnych výsledkov hlasovania Dienstbier. Zostáva zatiaľ tieňovým ministrom spravodlivosti sociálnej demokracie. Z politiky sa stiahnuť nemieni a nevylúčil, že sa o funkciu vo vedení ČSSD bude ešte v budúcnosti uchádzať.

ČSSD povedie do volieb Bohuslav Sobotka, ktorý na zjazde obhájil post predsedu strany. Miesto jeho zástupcu si udržal Michal Hašek, ktorý vyhlásil, že chce byť "zlým mužom" ČSSD. Tieňovú vládu chce Sobotka do niekoľkých týždňov po zjazde obmeniť. Nezvolenie Dienstbiera označil za iracionálne rozhodnutie zjazdu strany. "Najpopulárnejší politik, ktorý získal tak veľkú podporu v prezidentskej voľbe, samozrejme do vedenia sociálnej demokracie patrí," povedal Sobotka pre internetový server iDNES.cz.

Na Dienstbiera sa časť strany trochu hnevá kvôli tomu, že po tom, ako vypadol z boja o Hrad, nepodporil tak ako vedenie ČSSD Miloša Zemana. Ten taktiež na zjazd osobne dorazil. A pochválil ľavicových voličov, že pochopili, že je ľavicovým kandidátom a podporili ho na rozdiel od niektorých prítomných. To bola výčitka práve voči Dienstbierovi, ktorý odmietol Zemana podporiť. Dienstbier sám pripustil, že jeho nezvolenie do vedenia strany mohlo byť snahou časti vplyvných sociálnych demokratov vyhovieť prezidentovi Zemanovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok