Rusko zrušilo vojenské cvičenie Západ. Cvičíme na Ukrajine, povedal Šojgu

ta3 čtk
4.9.2023 18:36

Rusko zrušilo na tento mesiac plánované vojenské cvičenie Západ-2023, uviedol to v pondelok podľa agentúry Interfax ministerstva obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podľa neho namiesto toho "cvičí na Ukrajine". Povedal ruský Šojgu po rokovaniach a tureckých predstaviteľoch v Soči na novinársky dotaz týkajúci sa pravidelných manévrov.

fhmn
TASR/AP

Nedostatok vojakov

O tom, že Moskva pravdepodobné manévre zruší, minulý týždeň o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Dôvodom je podľa Londýna nedostatok vojakov a vybavenie, ktorému Rusko v dôsledku vojny na Ukrajine momentálne čelí.

Strategické cvičenie

Takzvané spoločné strategické cvičenie uskutočňovalo Rusko od roku 2010 vo štvorročných cykloch, a to po celom svete. Od roku 2021 sa cvičenie malo konať každý druhý rok v západnej časti zeme, čo podľa Londýna odrazilo prioritu Moskvy s ohľadom na narastajúce konfrontácie so Západom.

Manévre, ktoré vykonala ruská armáda spoločne s Bieloruskom v septembri 2021, teda len niekoľko mesiacov pred začatím ruskej invázie na Ukrajine, boli najväčšie od rozpadu Sovietskeho sväzu. Podľa Moskvy je na fronte cez 200 000 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok