Ukrajina tvrdí, že v Rumunsku spadli a vybuchli ruské drony Shahed. Bukurešť to poprela

ta3 TASR
4.9.2023 10:53

Ruské drony pri nočnom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Izmajil dopadli a vybuchli na území Rumunska, ktoré je členským štátom NATO. Vyhlásil to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Bukurešť však túto informáciu vzápätí poprela. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajina tvrdí, že v Rumunsku spadli a vybuchli ruské drony Shahed. Bukurešť to poprela
Facebook.com/oleg.nikolenko.50

Susedia v nebezpečí

Podľa Nikolenka ide o ďalšie potvrdenie, že ruský teror predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre bezpečnosť jej susedov vrátane členských krajín NATO. V príspevku na sociálnej sieti zároveň požiadal západných partnerov o urýchlenú dodávku systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu. Nikolenko zverejnil aj fotografiu, ktorá zobrazuje požiar po výbuchu na opačnom brehu rieky.

Ukrajinská armáda zostrelila v noci na pondelok nad Odeskou oblasťou 17 ruských dronov, uviedol tamojší šéf vojenskej správy Oleh Kiper. Útok podľa neho v okolí prístavného mesta Izmajil, ktoré od Rumunska oddeľuje rieka Dunaj, poškodil obilnú infraštruktúru.

K útoku došlo len niekoľko hodín pred stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom v Soči. Rokovať budú o obnovení dohody o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy.

Prístav na rieke Dunaj v meste Izmajil sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody stal hlavnou trasou pre vývoz ukrajinských produktov cez Rumunsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok