Šéf rezortu obrany Reznikov napokon odstúpil. Zelenskyj už oznámil jeho nástupcu

ta3 ČTK
3.9.2023 21:27

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v pondelok podľa očakávania odovzdal vedeniu parlamentu svoj rezignačný list. Poslanci by mali ešte tento týždeň rozhodnúť o jeho nástupcovi na čele ministerstva, čo je kľúčové v čase, keď Ukrajina už viac ako rok a pol odoláva ruskej agresii. Prezident Volodymyr Zelenskyj už oznámil, že na jeho miesto vymenuje Rustema Umerova, šéfa hlavného ukrajinského privatizačného fondu.

Viac ako 550 dní vojny

"Bolo mi cťou slúžiť Ukrajincom a pracovať pre ukrajinskú armádu v posledných 22 mesiacoch, bolo to najťažšie obdobie v novodobej histórii Ukrajiny," napísal Reznikov na sociálnej sieti X, bývalý Twitteri.

Reznikov viedol ministerstvo obrany od konca roku 2021. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane naliehal na svojich západných spojencov, aby Kyjevu poskytli ťažkú techniku, a umožnili tak začať ďalšiu protiofenzívu proti Rusku. Počas celého konfliktu sa stal jednou z najvýraznejších tvárí ukrajinského odporu voči ruským inváznym silám. Podľa ukrajinských médií sa stane novým veľvyslancom Ukrajiny vo Veľkej Británii.

Korupčné škandály

Ukrajinským ministerstvom obrany ale na začiatku tohto roka otriasli korupčné škandály, ktoré viedli k prepusteniu niekoľkých vysoko postavených predstaviteľov. Aféru odštartovali informácie ukrajinských médií, ktoré písali o podozrení na predražené nákupy stravy pre vojakov. Reznikov pochybenie odmietol, ale sľúbil záležitosť prešetriť a dodal, že rezort má "nulovú toleranciu" voči korupcii.

Štyridsaťjedenročný Rustem Umerov, ktorý má nahradiť Reznikova, je bývalým poslancom a od septembra minulého roka stojí na čele Fondu štátneho majetku. Pôvodom krymský Tatár zohral úlohu pri citlivých vojnových rokovaniach, ako napríklad pri dohode o vývoze obilia cez Čierne more.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok