Nebudeš ľutovať, odkazuje ruský pilot, ktorý prestúpil na Ukrajinu. Rusov vyzval, aby tiež kapitulovali

ta3/Samuel Drozda
4.9.2023 11:05

Maksim Kuzminov, 28-ročný ruský pilot vrtuľníka Mi-8, ktorý sa 23. augusta vzdal Ukrajine po pristátí na ukrajinskom letisku, vyzval ostatných ruských pilotov, aby nasledovali jeho príklad. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Nebudeš ľutovať, odkazuje ruský pilot, ktorý prestúpil na Ukrajinu. Rusov vyzval, aby tiež kapitulovali
Maksim Kuzminov, Ukrainska Pravda

Dlhodobá operácia

Pristátie vrtuľníka malo byť súčasťou dlhodobej ukrajinskej operácie. Kapitulácia bola výsledkom viac ako šesťmesačnej práce ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorej cieľom bolo dopraviť vrtuľník Mi-8 a jeho pilota na Ukrajinu. Pilotova rodina bola evakuovaná z Ruska a spolu s pilotom sa nachádza na Ukrajine.

Ďalší dvaja členovia posádky na palube nevedeli, kam vrtuľník smeruje, a zahynuli, píše The Kyiv Independent.

Maksim Kuzminov vystupoval v dokumentárnom filme "Zostrelení ruskí piloti", ktorý v nedeľu večer odvysielala ukrajinská televízia. Film odhalil, ako bolo pristátie naplánované a uskutočnené, a Kuzminov vyzval ostatných ruských pilotov, aby nasledovali jeho príklad.

"Ak urobíš to, čo som urobil ja, takúto vec, vôbec to nebudeš ľutovať. Do konca života budete mať zabezpečené úplne všetko," vyhlásil Kuzminov. "Všade vám ponúknu prácu, čokoľvek budete chcieť robiť. Jednoducho sám pre seba objavíš svet farieb."

Hovoril o genocíde

Dokument zdôraznil, že Ukrajina poskytne ruským pilotom, ktorí sa rozhodnú prebehnúť, všetky bezpečnostné záruky stanovené zákonom, ako aj finančnú kompenzáciu za prevedené vojenské lietadlá. Kuzminov údajne poskytol "cenné dôkazy o ruskom armádnom letectve, komunikačných systémoch a sieti letísk".

Na záver Kuzminov vyhlásil, že na Ukrajine nie sú žiadni fašisti ani nacisti.

"To, čo sa teraz deje, je jednoducho genocída ukrajinského ľudu. Tak ukrajinského, ako aj ruského. Základom môjho konania je neprispievať k týmto zločinom. Ukrajina túto vojnu určite vyhrá jednoducho preto, že ľud sa veľmi zmobilizoval... Túto vojnu nikto nechce. Výhra Ukrajiny je len otázkou času," povedal pilot.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok