Prefíkaný ťah. Ukrajinská rozviedka vylákala na Ukrajinu ruský vrtuľník, mala takýto dôvod

ta3 čtk
24.8.2023 05:45

Ukrajinská vojenská rozviedka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtuľník Mi-8AMTŠ. Stalo sa tak pri dlhodobej špeciálnej operácii, ktorá trvala dlhšie ako pol roka, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoje vysoko postavené zdroje v rozviedke.

Prefíkaný ťah. Ukrajinská rozviedka vylákala na Ukrajinu ruský vrtuľník, mala takýto dôvod
Twitter/Slava Ukraini

Záchranná operácia?

Denník zverejnil snímky stroja a leteckých súčiastok k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, ktoré vrtuľník prepravoval medzi dvoma leteckými základňami.

"Spolu s pilotom boli na palube dvaja členovia posádky, ktorí nevedeli, kam vlastne vrtuľník letí. Mi-8 pristál v Charkovskej oblasti. V dôsledku špeciálnej operácie boli dvaja členovia posádky zlikvidovaní. Pilot a jeho rodina sa nachádzajú na Ukrajine," napísala Ukrajinská pravda. Rozviedke sa podarilo pilotovu rodinu dostať z Ruska ešte pred tým, ako vrtuľník pristál na severovýchode Ukrajiny. Okrem transportného vrtuľníka Mi-8 v najmodernejšej verzii získala Ukrajina aj spomínané letecké súčiastky. Meno ruského pilota denník neuviedol.

Hovorca rozviedky Andrij Jusov potvrdil, že na ukrajinskom letisku skutočne pristál ruský vrtuľník, ale podrobnosti budú podľa neho zverejnené neskôr. Ruské úrady sa zdržali vyjadrenia, stratu vrtuľníka nepriznali. Predtým spravodajský kanál Fighterbomber na sociálnej sieti Telegram tvrdil, že Mi-8 zablúdil na Ukrajinu vinou chyby v navigácii, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Namiesto úteku útok

Ukrajinská pravda pripomenula, že tento rok na jar sa zistilo, že sa Ukrajinci vlani v lete neúspešne pokúsili vylákať na Ukrajinu ruského pilota bombardérov Su-24 a Su-34. Podľa denníka išlo o akciu, ktorú bez súhlasu nadriadených podnikol veliteľ jednej ukrajinskej jednotky Roman Červinskyj s cieľom získať ruské vojenské lietadlo. Ruský pilot sa tváril, že chce prebehnúť na ukrajinskú stranu, ale namiesto toho Rusko podniklo útok na letisko Kanatove v Kirovohradskej oblasti Ukrajiny.

Červinského nápad s únosom lietadla rozviedka podľa hovorcu Jusova "okamžite odmietla" ako neuskutočniteľný a príliš riskantný, čo sa nakoniec tiež potvrdilo. Červinského potom tento rok v apríli zadržala ukrajinská tajná služba SBU a obvinila ho z prekročenia právomocí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok