Korupcia na najvyšších miestach. Kažimír sa dostavil na súd, vypovedal aj Imrecze

ta3 TASR
4.9.2023 09:28

Na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu sa dostavil guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír, ktorý je obžalovaný pre podplácanie. Ako svedkovia vypovedali bývalí prezidenti Finančnej správy František Imrecze a Lenka Wittenbergerová. Na návrh prokurátora sudca z pojednávania vylúčil verejnosť. Pojednávanie bude pokračovať o dva týždne.

Obvinenia odmieta

Naposledy bola tiež z hlavného pojednávania vylúčená verejnosť z dôvodu, že predmetom výsluchov bolo aj daňové tajomstvo.

Výsluch Imreczeho sa skončil krátko predpoludním. Na otázky novinárov pred pojednávacou miestnosťou neodpovedal. Popoludní by malo hlavné pojednávanie pokračovať svedeckou výpoveďou Wittenbergerovej. Opäť bez prítomnosti verejnosti.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48-tisíc eur.

Obžalobu považuje za nezákonnú

Kažimír na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný. Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý ho usvedčuje z trestnej činnosti, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Obžalovaný guvernér NBS médiám uviedol, že Wittenbergerová a ani Čech vo svojich výpovediach v ničom nepotvrdili Imreczeho svedectvo. "František Imrecze klame s otvorenými očami preto, lebo má z toho prospech," zdôraznil Kažimír.

Obhajca obžalovaného Ondrej Mularčík by uvítal, keby bolo pondelkové hlavné pojednávanie verejné. "Dnes za celý deň neodznela ani jedna veta z titulu daňového tajomstva," podotkol. Považuje za nepochopiteľné, že prokurátor žiadal vylúčenie verejnosti, čomu samosudca vyhovel.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie. 

Pozrite si, ako prišiel Kažimír na Špecializovaný trestný súd:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok