NASA odfotila na Mesiaci novovzniknutý kráter. Zrejme ho po dopade zanechala ruská sonda

ta3 tasr
1.9.2023 17:44

Ruská lunárna sonda Luna-25, ktorá koncom augusta stroskotala na povrchu Mesiaca, tam pravdepodobne po svojom dopade zanechala kráter. Vyplýva to zo snímok, ktoré v piatok zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), informuje agentúra Reuters.

NASA odfotila na Mesiaci novovzniknutý kráter. Zrejme ho po dopade zanechala ruská sonda
TASR/AP

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos 20. augusta oznámila, že Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca. Išlo o prvú ruskú lunárnu misiu za ostatných 47 rokov, pričom modul mal pristáť v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

Novovzniknutý kráter

NASA teraz informovala, že jej sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nasnímala novovzniknutý kráter na povrchu Mesiaca a dospela k záveru, že ide pravdepodobne o miesto dopadu sondy Luna-25.

"Nový kráter má priemer asi desať metrov," uviedla NASA. "Keďže je blízko odhadovaného miesta dopadu sondy Luna 25, tím LRO dospel k záveru, že pravdepodobne pochádza z tejto misie," dodala.

Rusko pokračuje v programe

Moskva po stroskotaní sondy oznámila, že vytvára špeciálnu medzirezortnú komisiu, ktorá vyšetrí príčiny tejto nehody. Rusko taktiež deklarovalo, že bude nehode pokračovať vo svojom lunárnom programe. Na projekte Luna-25 a ďalších obdobných misiích mala pôvodne s Moskvou spolupracovať aj Európska vesmírna agentúra (ESA), tá však po vlaňajšej invázii ruských vojsk na Ukrajinu vyhlásila, že sa na týchto misiách nezúčastní.

V rovnakej oblasti sa len niekoľko dní po havárii ruskej sondy podarilo pristáť indickému modulu Čandraján-3 (Mesačná loď 3).  India sa stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Zároveň je historicky prvou krajinou, ktorej modul mäkko pristál práve v oblasti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok