Kubiš chce hľadať riešenia a východiská. Zásah NAKY označil za zle odkomunikovaný

ta3
31.8.2023 20:51

Najvážnejší prezidentskí kandidáti nepočkali až do parlamentných volieb a už zbierajú podpisy k svojej kandidatúre. A vyjadrujú sa aj k aktuálnej domácej politike. Ján Kubiš vyzval na upokojenie situácie v súvislosti s vojnou našich bezpečnostných zložiek. Prečo sa Ján Kubiš rozhodol kandidovať ako občiansky kandidát? Čo chce ako prezident urobiť pre to, aby sa situácia na Slovensku upokojila? V relácii Téma dňa odpovedal Ján Kubiš.

Konflikt bezpečnostných zložiek

"Nevyjadrujem sa k obvineniam a k tomu, čo k zásahu viedlo. NAKA prijala toto rozhodnutie a nakoniec to bude posúdené prokuratúrou aj súdmi, do akej miery bolo toto opodstatnené a v súlade so zákonmi.“ 

Otázky vznikali podľa Kubiša v tom, ako bola celá situácia zmenežovaná a odkomunikovaná. Pripomenul, že tomu predchádzalo odvolanie už bývalého ministra vnútra Šimka. Vyvoláva to podľa neho dojem, že sa bezpečnostné zložky nechali vtiahnuť do politického boja. "Na mieste bolo znepokojenie, naviac keď niektorí politici celú situáciu využili a prilievali svojimi vyjadreniami olej do ohňa vrátane výziev k občianskej neposlušnosti."

Kontroverzné oslavy SNP

"Domnievam sa, že nejaké slávnosti s vylúčením občanov nie sú najlepším spôsobom, ako si pripomenúť toto mimoriadne dôležité výročie. A to nielen z hľadiska hrdinstva a obetí, ale aj z hľadiska, že nás to nasmerovalo do tábora víťazných mocností v boji proti fašizmu.“ Dodal s tým, že pripomenutie takýchto výročí by malo byť vždy s prítomnosťou občanov, aj keď to občas môže vyvolať nežiadúce javy.

Na otázku, čo chce spraviť, aby sa na Slovensku upokojila situácia, mal jasnú odpoveď: "Pracovať pre Slovensko, slúžiť svojej vlasti, hľadať východiská v spolupráci s politickými silami, ktoré predpokladám, že sa dostanú do parlamentu." Zdôraznil, že je potrebné hľadať východiská a riešenia. Podľa jeho slov takto pracoval celý život. "Chcem takto slúžiť Slovensku aj pre budúcnosť," dodal.

Občiansky kandidát

Do prezidentských volieb sa rozhodol vstúpiť ako občiansky kandidát. "Prezidenta volia ľudia, preto by mal začať so zberom podpisov, a takto som to chcel začať aj ja." Pripustil, že je to určitou nevýhodou v porovnaní s tým, keby do volieb vstupoval ako stranícky kandidát. "Keby som išiel cez politické strany, tak to poprie základ orientácie toho, čo by som chcel urobiť, keby som bol zvolený ako prezident," dodal.

Financovanie kampane

"Počítam, s tým, že môj prvý základný vklad na transparentný účet, ktorý si teraz otváram, bude z mojich vlastných prostriedkov.“ Dúfa, že po rozbehnutí kampane dostane podporu aj od ľudí či sponzorov.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

V druhej časti relácie Téma dňa sa k pravda o SNP vyjadril generálmajor vo výslužbe Svetozár Naďovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok