Najskôr vyšetrovali čurillovcov pre manipulácie výpovedí, potom ich zadržala NAKA

ta3/TASR, aktuality.sk, tvnoviny.sk, Plus 7 dní, topky.sk, Startitup, noviny.sk
17.8.2023 09:01

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali počas zásahu vo štvrtok ráno viacero osôb. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra. Ten vyšetroval príslušníkov NAKA, takzvaných čurillovcov, pre manipulácie výpovedí a vyšetrovanie najväčších káuz.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní.

Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter Košč, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, príslušník SIS Michal Aláč, bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský a bývalý príslušník SIS Martin Ciriak, ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti, Jozef Khandl a Michal Višváder, boli zadržaní ako podozriví.

Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra Pčolinského aj príslušník Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.  

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť v článku nižšie:

SIS o ničom nevedela

Slovenská informačná služba zatiaľ nedostala informácie od orgánov činných v trestnom konaní o akýchkoľvek úkonoch týkajúcich sa riaditeľa SIS Michala Aláča. Uviedla to hovorkyňa služby Katarína Némová.

"Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč sa od včera zúčastňuje plánovanej zahraničnej služobnej cesty. Informácie týkajúce sa vznesenia obvinenia voči jeho osobe OČTK sa dozvedel z médií. Bezprostredne nato prerušil zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na územie Slovenskej republiky. Zároveň sa telefonicky spojil s vyšetrovateľom NAKA a dohodol s ním svoju osobnú účasť na príslušných procesných úkonoch zajtra, t. j. 18.8.2023 o 10:00," informovala ta3 Németová.

"Pokiaľ ide o otázku riadenia Slovenskej informačnej služby uvádzame, že vždy v čase neprítomnosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby, v súlade s poverením vydaným na základe organizačného poriadku SIS, vykonáva riadiace právomoci v poverenom rozsahu príslušný námestník Slovenskej informačnej služby," dodala.

NAKA aj na NBÚ

Hovorca Národného bezpečnostného úradu pre ta3 potvrdil, že sa vo štvrtok ráno objavila NAKA aj u nich. Zdržiavala sa však iba vo vestibule a na samotné režimové pracovisko nevstúpila. Podľa hovorcu taktiež nevykonala žiadne úkony. Aktuálne sa na mieste už nenáchadzajú žiadni príslušníci NAKA.

"Národný bezpečnostný úrad nebol oboznámený s procesnými úkonmi policajného zboru. Môžeme iba potvrdiť, že príslušníci NAKA boli dnes ráno na podateľni úradu," uviedol pre ta3 hovorca NBÚ Peter Habara.

K daným zásahom sa na sociálnej sieti vyjadril aj šéf strany Smer-SSD Robert Fico. "Začal sa pokus o policajný prevrat," napísal v príspevku. "Toto je sabotáž, útok na základy SR a tentokrát už otvorene hovorím, že za toto budú musieť niesť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť," dodal.

Tím Oblúk

Tím Oblúk sa zameriaval na vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu a operatívcov Branislava Dunčka a Róberta Magulu.

V roku 2020 odpočúvali ich rozhovory v kanceláriách. Tieto nahrávky neskôr z časti zverejnil Robert Fico na tlačových konferenciách. Medzi vyšetrovateľmi z tímu Oblúk, ktorí sa zaoberali prípadmi, sú Diana Santusová či Michal Vyšváder. Dozoruje ich prokurátor Juraj Chylo z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Dianie na Slovensku je policajný prevrat, tvrdí Fico

Dianie na Slovensku je policajný prevrat a prevrat v bezpečnostných zložkách. Vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prešove to uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa jeho slov bude Smer-SD iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

"Je nemožné, aby podriadené zložky zaútočili v demokratickom štáte na nadriadené zložky a zaútočili na zložky, ktoré majú zabezpečovať bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv. Samozrejme v prípade Národného bezpečnostného úradu aj majú garantovať, že budú pracovať na slovenských úradoch len ľudia, ktorí sú čistí z pohľadu aj svojich majetkových pomerov a akýchkoľvek vzťahov k nejakým iným cudzím mocnostiam, alebo že nie sú závislí od iných súkromných osôb," uviedol Fico.

Prevrat, o ktorom hovorí, nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali. "Tu je podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, proti štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky, preto bude musieť prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť voči aktérom tohto prevratu," skonštatoval Fico.

"O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry a myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším," uviedol Fico. 

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť v článku nižšie:

Prezidentka očakáva vysvetlenie 

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom Národnej kriminálnej agentúry v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka zároveň očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup.

Ódor čaká na ďalšie informácie

Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor rozhodne o zvolaní bezpečnostnej rady po tom, ako získa dostatočné informácie. Zdôraznil potrebu zachovať si chladnú hlavu a počkať na vysvetlenie. Zároveň odmietol, že by akokoľvek zasahoval do práce polície.

"Až potom, keď aj ja získam dostatočné informácie o situácii, tak sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať bezpečnostnú radu štátu k tejto situácii," uviedol premiér. Podčiarkol, že by sme mali žiť v slušnej krajine, kde platí spravodlivosť pre každého. 

"Dovtedy, kým nemáme kompletné informácie o prípade, by sme nemali robiť unáhlené závery," podotkol. Zdôraznil, že nijakým spôsobom nezasahuje do práce policajtov, prokurátorov a súdov. "Nechávam ich robiť svoju robotu a odmietam akýkoľvek tlak z akejkoľvek strany na policajtov," vyhlásil.

Vyjadrenie ministerstva vnútra

Členovia bývalého inšpekčného tímu Oblúk, ktorí mali byť zadržaní počas ranného zásahu Národnej kriminálnej agentúry, v súčasnosti nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby, informuje ministerstvo vnútra.

"Môžeme potvrdiť, že medializovaní príslušníci v minulosti pôsobili v rámci zmieneného vyšetrovacieho tímu, avšak v súčasnej dobe nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. V prípade, ak bude Úrad inšpekčnej služby požiadaný o súčinnosť zo strany príslušných orgánov činných v trestnom konaní, táto bude poskytnutá," priblížili z MV SR.

Pellegrini zdôraznil potrebu silného štátu

Zatýkanie najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek šesť týždňov pred parlamentnými voľbami je neprípustným ovplyvňovaním rozhodnutia voličov. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v reakcii na zásah Národnej kriminálnej agentúry u šéfa Slovenskej informačnej služby. 

Politickú zodpovednosť za situáciu podľa jeho slov nesie prezidentka SR Zuzana Čaputová, premiér Ľudovít Ódor aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Pellegrini zdôraznil potrebu silného štátu, ktorý zabezpečí transparentnú civilnú kontrolu nad ozbrojenými zložkami.

"Úzka skupina vedenia polície a špeciálnej prokuratúry sa snaží Slovensku nahovoriť, že práve teraz, po troch rokoch vyšetrovaní, získali nezvratné dôkazy na ozbrojené zásahy voči predstaviteľom štátnej moci, ktorí im jednoducho nevyhovujú," tvrdí Pellegrini. 

Aj to je podľa neho dôvod, pre ktorý sa predčasné voľby konajú až v septembri. Hovorí o snahe pozatvárať predstaviteľov politickej opozície ešte pred voľbami.

Rovnako v tom vidí dôvod, pre ktorý sa vedenie polície s pomocou prezidentky a premiéra Ódora zbavilo ministra vnútra Ivana Šimka. "Potrebovalo mať voľné ruky na toto ovplyvňovanie volieb prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v slovenskej histórii nemá obdobu," vyhlásil. 

Dodal, že sa neprípustným spôsobom nastoľuje falošná hlavná téma volieb a nijako sa neriešia skutočné problémy ľudí ako zdražovanie, ceny potravín a energií, stav zdravotníctva a pretrvávanie regionálnych rozdielov.

Za Fica fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko, tvrdí Šimečka

Neexistuje jediný dôkaz, ktorý by potvrdzoval paranoidné konšpirácie predsedu Smeru-SD Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii. Tvrdí to predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v reakcii na aktuálnu situáciu.

"Naopak, je čoraz viac dôkazov a rozhodnutí súdov, že za jeho vlády tu fungoval korupčný systém požierajúci Slovensko. Ficove vyjadrenia o štátnom prevrate a policajnom puči sú navyše krajne nebezpečné," komentoval Šimečka. Ako dodal, ak Fico tvrdí, že hlavným cieľom všetkého je, aby PS vyhralo voľby, iba tým prezrádza, čoho sa v skutočnosti bojí.

Reakcia KDH

Mimoparlamentné KDH je znepokojené situáciu v bezpečnostných zložkách. Očakáva vysvetlenie. Reakciu KDH na štvrtkový zásah Národnej kriminálnej agentúry poskytla jeho hovorkyňa Lenka Halamová.

"Zatýkanie šéfov iných bezpečnostných zložiek je pre štát vážna situácia. Sme znepokojení tým, čo sa odohráva v bezpečnostných zložkách a očakávame od jednotlivých aktérov vysvetlenie situácie z ich strany," uviedlo hnutie.

Vyjadrenie Za ľudí

Strana Za ľudí vyzvala strany Smer-SD, Hlas-SD i ďalšie strany, aby nezneužívali zásahy polície na svoju politickú kampaň a nechali orgány činné v trestnom konaní riadne pracovať. Uviedla to v stanovisku predsedníčka strany Veronika Remišová.

"Robert Fico nazýva zásah polície v bezpečnostných zložkách štátnym prevratom. Fico zavádza verejnosť o štátnych prevratoch vždy, keď mu tečie do topánok, alebo keď zakrýva špinavosti svojich ľudí," zdôraznila Remišová. 

Tvrdí, že šéf Smeru-SD je odtrhnutý od demokratických hodnôt a bez akýchkoľvek zábran. "Polícia má v zmysle zákona povinnosť konať bez ohľadu na to, či je pred voľbami alebo nie, a bez ohľadu na to, či sa to Robertovi Ficovi páči," dodala.

Považuje za nešťastné, že ministerstvo vnútra je bez ministra, pretože polícia tak musí čeliť "zvráteným útokom niektorých strán bez opory v odborne zdatnom ministrovi".

Pohľad strán okolo Maďarského fóra

Zásah policajných zložiek si v demokratickom štáte vyžaduje prísny dohľad a komunikáciu s verejnosťou. Skonštatovalo to zoskupenie mimoparlamentných strán okolo Maďarského fóra. Strany podporujú žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej o zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Strany Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana trvajú na tom, že nik nesmie zasahovať do procesnej nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní. 

"Tie sú povinné konať zo zákona v prípade akéhokoľvek podozrenia bez ohľadu na spoločenské a služobné postavenie podozrivých osôb. Očakávame, že zasahujúce orgány náležite obhája svoj postup aj pred dozorujúcimi orgánmi a nezávislými súdmi," uviedol líder ODS Pavel Macko. Strany odmietajú účelovú politizáciu zásahu.

Zoskupenie strán presadzuje odpolitizovanie bezpečnostných zložiek štátu, nové vymedzenie úloh spravodajských zložiek, striktné oddelenie vojenského, civilného a kriminálneho spravodajstva, ako aj revíziu systému bezpečnostných previerok. 

Kollár reaguje: Nestačí vedieť, že to je zloduch, musíme mu to dokázať

Kollár na tlačovej besede povedal, že spomínané skupiny skončili zo svojim zaslúženým trestom. "Tri roky úmyselno hovoríme, že nechceme a neželáme si, aby túto jednu skupinku vystriedala druhá. Dodnes chodíme na výsluchy a sme tam ako poškodení", podotkol.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. "Toto je vážny problém. Toto sa tu ešte nikdy nestalo. Je ohrozená justícia ako taká. Čo si o tom ľudia môžu myslieť šesť týždňov pred voľbami," poznamenal Kollár a poukázal na situáciu v bezpečnostných zložkách.

V najlepších úmysloch predstavitelia NAKA chceli vyšetrovať všetky trestné činy z minulosti. "Možno veľakrát robili na najťažších kauzách a vtedy im kade-čo prešlo. Teraz narazili na veľmi exponované a citlivé osoby, veľmi bohaté, patria sem významný podnikatelia a politici. Tam sa musí postupovať striktne podľa práva. Nestačí vedieť, že to je zloduch, musíme mu to dokázať, poznamenal KollárUž počas kajúcnikov mali robiť manipulácie vo výpovediach. "Myslím si, že bývalý policajný prezident je práve za toto trestne stíhaný, že zastavil to, aby ich nemohol chytiť. Ten koho chytili priznal, že manipuluje spolu s políciou výpovede," dodal.

Mimoriadna schôdza

Mimoriadna schôdza v súvislosti so zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a akciou Rozuzlenie má byť v pondelok (21. 8.) o 11.00 h. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na štvrtkovej tlačovej konferencii. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K., príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

 

Vyjadrenie Hlas-SD

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa tiež vyjadril k aktuálnej situácii. "Prečo nám premiér Heger a predseda SaS Sulík tvrdili, že voľby nemôžu byť tak, ako v každej demokratickej krajine po 5. - 6. mesiacoch. Povedali nám, že to musí byť desať mesiacov." Podľa Pellegriniho vedenie polície s pomocou prezidentky Čaputovej a premiéra Ódora zbavilo funkcie ministra vnútra Šimka. Konanie voči bezpečnostných zložkách štátu nemá obdobu. "Za vyčíňanie polície nesie plnú zodpovednosť prezidentka, Ódor, Lipšic a Hamran," tvrdí predseda strany.

Odkaz premiérovi Ódorovi: "Ak prezident SR v zmysle našej ústavy a zákonov požiada o zvolanie bezpečnostnej rady, je povinnosťou premiéra zvolať túto radu do 48 hodín od dozvedenia požiadaviek." Ódor zvolanie bezpečnostnej rady nechcel zvolať, čo je podľa predsedu strany Hlas-SD neprípustné.

Krúpa (SASKA): Oceňujem prácu polície, ktorá koná nezávisle

Situácia, ktorá vznikla je veľmi vážna. Týka sa celého bezpečnostného aparátu slovenského štátu. Preto sa k situácii momentálne vyjadrila väčšina strán. "Bezpečnostné zložky boli prerastené našimi ľuďmi. Dokazuje to, že Smer avizoval niektoré aktivity, ako aj to, že sa môže diať niečo v neprospech Haláča," pripomenul Krupa a zároveň dodal, že oceňuje prácu polície, ktorá koná nezávisle a dokázala zasiahnuť vo vypätej a kritickej situácii. "Od policajného prezidenta očakávame faktografické tlačovky, bez emocionálneho podtónu."

Vo vyjadrení zaznela od poslanca pripomienka a nespokojnosť voči bývalému premiérovi Hegerovi. "Mal dva roky na to, aby odvolal Haláča. Vnímam situáciu, kde na jednej strany Smer vnímajú túto vec moc panicky. Na druhej strane máme strany, ktoré nevedia ako zvládať túto situáciu. Preto zvolávajú spoločné stretnutia, aby sa zhodli ako ďalej," poznamenal.

"Parlament v tejto situácii nezmôže nič a aj keby sme sa zišli, tak neviem, aký by bol záver schôdze," poznamenal Krúpa.

Zároveň ocenil zvolanie bezpečnostnej rady a prácu polície, ktorá podľa neho dokázala zasiahnuť vo vypätej a kritickej situácii. Od policajného prezidenta Štefana Hamrana však očakáva faktografické tlačové konferencie bez prímesi emócií a politického podtónu. "To potom vytvára príležitosť a priestor na zneužívanie a vytváranie dojmu perzekúcie pred voľbami," skonštatoval poslanec.

Za reklamu považuje SaS aj výzvu Demokratov, aby sa dohodli na spoločnom postupe pri mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú v tejto súvislosti inicioval Smer-SD. Predseda Demokratov Eduard Heger mal ako premiér podľa Krúpu dva roky na to, aby odvolal riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča z funkcie a nespravil to.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok