Súd rozhodol. Jeden z vodcov útoku na Kapitol strávi za mrežami 17 rokov

ta3 ČTK
31.8.2023 19:06

Federálny súd vo Washingtone vymeral bývalému vodcovi krajne pravicovej skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17-ročný trest väzenia za účasť na rozvratnom sprisahaní v súvislosti s útokom na sídlo Kongresu zo 6. januára 2021. Informovala o tom agentúra AP. Prokuratúra pre Biggsa žiadala 33 rokov odňatia slobody. Trest je druhým najvyšším, ktorý bol doteraz v USA uložený pri procesoch s útočníkmi na sídlo zákonodarnej moci.

Biggs bol jedným z vodcov násilného pochodu desiatok členov Prúd Boys a ich sympatizantov na Kapitol. V sídle Kongresu práve začínala spoločná schôdza oboch kongresových komôr, ktoré mali potvrdiť výsledky prezidentských volieb z novembra 2020.

Časť davu stúpencov republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa vtedy do sídla vtrhla v snahe zabrániť oficiálnemu potvrdeniu víťazstva demokrata Joea Bidena. Biggs a ďalší členovia jeho skupiny sa pripojili k výtržníkom, ktorí prelomili policajné kordóny a donútili zákonodarcov k úteku.

Uverili Trumpovým klamstvám

Sudca, ktorý poslal Biggsa do väzenia, má vymerať trest aj ďalším štyrom členom Proud Boys, ktorých porota uznala vinnými v máji po štvormesačnom súdnom procese. Ten ukázal, ako krajne pravicoví extrémisti uverili zjavným Trumpovým klamstvám, že voľby mu boli "ukradnuté". Niekdajší hlavný vodca Proud Boys Enrique Tarrio sa má dozvedieť výšku trestu budúci utorok, uviedla AP.

V súvislosti s výtržnosťami v Kapitole bolo alebo je stíhaných viac ako 1000 ľudí. V skorších procesoch bolo už odsúdených niekoľko členov ďalšej krajne pravicovej skupiny známej ako Oath Keepers, vrátane jej zakladateľa Stewarta Rhodesa, ktorý v máji dostal trest 18 rokov väzenia.

V deň útoku na Kapitol zomreli štyria ľudia, medzi mŕtvymi bola 35-ročná bývalá príslušníčka vojenského letectva a Trumpova stúpenkyňa Ashli Babbittová, zvyšní traja zomreli kvôli náhlym zdravotným príhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podľahol svojim zraneniam o deň neskôr. Úrady následne uviedli, že zomrel prirodzenou smrťou. Asi 140 policajtov utrpelo zranenia a štyria policajti v nasledujúcich mesiacoch spáchali samovraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok