Útok na Kapitol: Súd poslal zakladateľa extrémistickej skupiny Oath Keepers do väzenia na 18 rokov

ta3 ČTK
25.5.2023 19:21

Americký federálny súd v štvrtok poslal na 18 rokov do väzenia Stewarta Rhodesa, zakladateľa extrémistickej skupiny Oath Keepers (Strážcovia prísahy) za rozvratné sprisahanie a ďalšie trestné činy v súvislosti s útokom priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. januára 2021.

Rhodes sa podľa Reuters označil za "politického väzňa". "Pán Rhodes, po celé desaťročia je jasné, že ste chceli, aby sa demokracia v tejto krajine zvrhla v násilie," vyhlásil sudca Amit Mehta. "Nie ste politický väzeň," povedal s poznámkou, že Rhodes predstavuje trvalú hrozbu pre krajinu.

Niekdajšieho vodcu krajne pravicovej milície uznala porota federálneho súdu vinným už vlani v novembri, vo štvrtok sudca oznámil výšku trestu. Obžaloba pre neho žiadala 25 rokov za mrežami. Dĺžka väzenia pre Rhodesa je najdlhším trestom vyneseným v súvislosti s niekdajšími nepokojmi vo Washingtone, kvôli ktorým bolo obvinených viac ako 1000 ľudí, poznamenal Reuters. Podľa neho doteraz najdlhším trestom bolo 14 rokov za mrežami pre mužov z Pensylvánie, ktorý vtedy zaútočil na políciu.

Na Kapitol pri spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu, ktorá sa chystala formálne potvrdiť víťazstvo súčasného amerického prezidenta Joea Bidena vo voľbách, zaútočili priaznivci vtedajšieho šéfa Bieleho domu Trumpa. Ten po predchádzajúcich voľbách začal bez dôkazov tvrdiť, že hlasovanie sprevádzali rozsiahle volebné podvody a že mu demokrati víťazstvo "ukradli".

Rhodes vtedy do budovy Kapitolu nevstúpil, bol ale obvinený z plánovania násilnej vzbury, ktorá by zabránila odovzdaniu prezidentského mandátu. Vyštudovaný právnik je zakladateľom Oath Keepers, ktorá bola jednou z viacerých extrémistických skupín, ktorých členovia vtedy dorazili k budove Kongresu. Jej názov odkazuje na prísahu, ktorú v Spojených štátoch skladajú verejní činitelia, predovšetkým na pasáž o ochrane ústavy pred "vonkajšími i domácimi" nepriateľmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok