Naše zbrane majú dolet 700 km, pohrozil Zelenskyj. Zrejme narážal na udalosti v Pskove

ta3 ČTK
31.8.2023 14:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si na štvrtkovom stretnutí vypočul správu ministerstva strategického priemyslu o úspešnom nasadení ukrajinských zbraní dlhého doletu. Uviedol, že Ukrajinci zasiahli cieľ vzdialený 700 kilometrov.

Naše zbrane majú dolet 700 km, pohrozil Zelenskyj. Zrejme narážal na udalosti v Pskove
TASR/AP

Zelenskyj neuviedol podrobnosti

Spravodajský server Meduza však poznamenal, že Zelenskyj neuviedol žiadne podrobnosti, takže nie je úplne jasné, o akom cieli hovoril. Zároveň však portál pripomenul, že v noci na stredu 30. augusta drony zaútočili na letisko v Pskove, ktoré sa nachádza približne 700 kilometrov od Ukrajiny. Podľa ukrajinskej rozviedky drony zničili štyri vojenské dopravné lietadlá Il-76 a poškodili ďalšie dve lietadlá. Poškodené lietadlá je podľa Meduzy vidieť na satelitných snímkach.

V súvislosti so Zelenského vyhlásením tlačová agentúra Unian pripomenula, že ukrajinské štátne a súkromné zbrojárske závody vyrábajú vojenskú techniku, zbrane a muníciu. Tajomník Bezpečnostnej rady Oleksij Danilov predtým oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily zničili odpaľovacie zariadenia protivzdušného systému S-400 na anektovanom Kryme "s pomocou novej modernej ukrajinskej rakety". V médiách sa vtedy objavili špekulácie o ukrajinskej rakete Neptún, ktorej sa pripisuje aj potopenie ruského krížnika Moskva.

Odborníci tiež tvrdia, že bývalé prieskumné bezpilotné lietadlá sovietskej konštrukcie Tu-141 Striž a protilietadlové rakety S-200, tiež sovietskej konštrukcie, ktoré Ukrajinci dokázali upraviť na útoky proti pozemným cieľom, majú dosah stovky kilometrov. Podľa ruských úradov Ukrajinci už koncom minulého roka používali upravené Striže na nálety na vzdialené základne ruských strategických bombardérov používaných pri útokoch na Ukrajinu.  

Pravdepodobne útočili aj vlani

V decembri minulého roka tieto bezpilotné lietadlá podľa správ zo sociálnych médií poškodili dva bombardéry Tu-95 na základni Engels pri Saratove a cisternu a bombardér Tu-22M3 na letisku Diagilevo pri Riazani. Kyjev sa k zodpovednosti za tieto útoky oficiálne neprihlásil, ale ukrajinskí predstavitelia v komentároch naznačili, že za nimi stojí Ukrajina.

Na letisku v Pskove je dislokovaný 334. vojenský dopravný letecký pluk, ktorý je súčasťou 76. leteckej divízie. Vojaci z pskovskej divízie sa zúčastnili na invázii na Ukrajinu vrátane obsadenia mesta Bucha v Kyjevskej oblasti, dodal portál Meduza.

Buča sa po oslobodení stala symbolom vojnových krutostí. Na uliciach ležali telá zavraždených civilistov a v meste a jeho okolí sa našli masové hroby so stovkami obetí okupácie. Napriek dôkazom a svedectvám Rusko popiera, že by sa ruskí vojaci mohli dopustiť vojnových zločinov. Za vyslovenie takýchto podozrení hrozí v Rusku dlhoročné väzenie za "diskreditáciu" a "šírenie úmyselných lží" o ruských ozbrojených silách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok