Ukrajina žiada viac zbraní. Kritikom by som odporučil, aby boli ticho, povedal Kuleba

ta3 ČTK
31.8.2023 14:32

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok na stretnutí šéfov diplomacií EÚ v španielskom Tolede požiadal európske štáty o ďalšie dodávky zbraní a munície a dôrazne odsúdil všetkých, ktorí kritizujú údajne pomalé tempo protiofenzívy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ukrajinská armáda, ktorá sa bráni ruskej agresii, teraz podľa Kulebu potrebuje najmä delostreleckú muníciu, obrnené vozidlá a tanky. Ukrajinský minister zahraničných vecí by tiež rád získal od partnerov ďalšie systémy protivzdušnej obrany na ochranu koridorov v Čiernom mori, ktoré využívajú lode vyvážajúce obilie. 

Berlín pri Taurusoch váha

Nemecko opäť vyzvalo, aby Kyjevu poskytlo riadené strely Taurus. Berlín s rozhodnutím o ich dodaní váhajú. "Nedáva to zmysel, pretože by to pomohlo našej protiofenzíve a prispelo k rýchlejšiemu ukončeniu vojny," povedal Kuleba.

Ukrajinský minister sa veľmi dôrazne vyjadril ku kritike, že protiofenzíva na východe Ukrajiny nepostupuje dostatočne rýchlo. "Všetkým kritikom by som odporučil, aby boli ticho, prišli na Ukrajinu a sami sa pokúsili oslobodiť aspoň jeden štvorcový centimeter územia," povedal. Podľa neho sú súdy o tempe postupu "pľuvaním do tváre ukrajinských vojakov, ktorí každý deň obetujú svoje životy".

Obrátil sa aj na neutrálne štáty

Šéf ukrajinskej diplomacie sa obrátil aj na vojensky neutrálne krajiny EÚ, Írsko a Rakúsko. Vzhľadom na svoju neutralitu nedodávajú Ukrajine zbrane, ale Kuleba ich požiadal o dodanie obrnených vyslobodzovacích vozidiel. 

Okrem toho Kuleba vyzval aj EÚ, aby bola dôslednejšia v boji proti obchádzaniu protiruských sankcií. Podľa neho sa v Rusku zvyšuje výroba rakiet a bezpilotných lietadiel a používajú sa pri nej súčiastky zo Západu, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

"Je našou povinnosťou neustále premýšľať o tom, ako zefektívniť a lepšie vyladiť podporu pre Ukrajinu," uviedla k tejto téme nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Podľa nej je to potrebné napriek tomu, že pomoc Ukrajine je nákladná. "Musíme si každý deň znovu pripomínať: investujeme do mieru v Európe," dodala. Ministri zahraničných vecí budú v Tolede rokovať aj o situácii v Afrike v súvislosti s vojenskými prevratmi v Nigeri a Gabone.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok