VIDEO: Požiar v Juhoafrickej republike si vyžiadal už viac ako 70 obetí, pátranie pokračuje

ta3 ČTK
31.8.2023 07:39

Úrady v juhoafrickom Johannesburgu hlásia najmenej 73 mŕtvych po tom, ako v noci vypukol požiar v hlavnej obchodnej štvrti mesta. Úrady aktualizujú počet obetí na sociálnej sieti X (predtým Twitter) a počet mŕtvych sa v skorých ranných hodinách rýchlo zvyšoval. Krízoví pracovníci tiež zaregistrovali 52 zranených, z ktorých sa niektorí nadýchali dymu.

"Podľa poslednej aktualizácie máme teraz 73 mŕtvych a 52 zranených, ktorí boli prevezení do rôznych zdravotníckych zariadení," uviedol Robert Mulaudzi, hovorca krízových služieb. Požiar zo zatiaľ neznámej príčiny zachvátil päťposchodovú budovu v centre najľudnatejšieho juhoafrického mesta. Požiar sa už podarilo skrotiť a prebieha pátranie po obetiach alebo preživších.

Neformálna osada

Požiar sa už podarilo skrotiť a pátra sa po obetiach alebo preživších. Miestne televízne stanice priniesli ráno zábery ohoreného domu obklopeného sanitkami a hasičskými autami. Z niektorých okien viseli šnúry z plachiet a iných materiálov. Nebolo jasné, či ich ľudia používali na útek pred požiarom alebo na záchranu svojho majetku.

Mulaudzi pre agentúru AP povedal, že zničená budova bola akousi "neformálnou osadou", kde sa zdržiavali ľudia bez trvalého bydliska, ktorí si na každom poschodí stavali vlastné stavby. Mulaudzi uviedol, že to sťažovalo prehľadávanie budovy. Medzi mŕtvymi je podľa neho aj malé dieťa, ktoré nemalo viac ako dva roky. Svedkovia uviedli, že v budove mohlo žiť až 200 ľudí. Úrady očakávajú, že počet mŕtvych sa zvýši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok