V Grécku naďalej vyčíňajú požiare, v parku Dadia zhorela plocha väčšia ako New York

ta3 ČTK
30.8.2023 13:43

Požiare v Grécku sa šíria už dvanásty deň po sebe a tie najväčšie stále nie sú pod kontrolou. Takmer 83-tisíc hektárov pôdy, čo je plocha väčšia ako mesto New York, zničil požiar v okolí mesta Alexandrupoli a v parku Dadia na severovýchode krajiny. Nasadených je takmer 500 hasičov, jedenásť lietadiel a päť vrtuľníkov.

V Grécku naďalej vyčíňajú požiare, v parku Dadia zhorela plocha väčšia ako New York
TASR/AP

Podľa najnovších údajov založených na satelitných snímkach oheň zachvátil 82 640 hektárov v Dadii a jej okolí a druhý najväčší požiar v pohorí Parnitha pri Aténach zničil plochu 5 833 hektárov, informoval denník Kathimerini.

Miesta požiarov sú ťažko dostupné

V grécko-tureckej pohraničnej oblasti požiar stále postupuje na štyroch miestach, pričom úrady v utorok večer nariadili evakuáciu ďalšej dediny Kotronia, informovala agentúra AFP. Hlavným problémom je, že miesta požiarov sú ťažko dostupné, čo si často vyžaduje spoliehanie sa na letecké hasenie.

Pracuje tam 475 hasičov

V okolí hraničnej rieky Evros, kde sa nachádza park Dadia, pracuje 475 hasičov. Okrem Slovenska vyslali hasičov na pomoc Grécku aj Česko, Rumunsko, Francúzsko, Bulharsko, Albánsko a Srbsko. Lietadlá a vrtuľníky poslali Nemecko, Švédsko, Chorvátsko, Cyprus, Francúzsko, Španielsko a Česká republika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok