Hurikán Idalia udrel na pobrežie Floridy. Rýchlosť vetra dosahuje až 200 km/h

ta3 ČTK
30.8.2023 14:19

Hurikán Idalia dosiahol pevninu krátko pred 08:00 miestneho času (14:00 SELČ) na severe Floridy, oznámilo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). Búrku klasifikovalo ako hurikán tretej kategórie s odhadovanou maximálnou rýchlosťou vetra pri dopade na pevninu okolo 200 kilometrov za hodinu.

Jej centrum sa nachádzalo južne od Perryho v oblasti medzi mestami Tallahassee a Gainesville, kde sa očakával "katastrofálny" príval vody. "Nezahrávajte sa s touto búrkou," povedal floridský guvernér Ron DeSantis na tlačovej konferencii približne hodinu predtým. "Nevychádzajte z domovov," citovala ho spravodajská spoločnosť BBC. Úrady na Floride predtým vyzvali obyvateľov niektorých pobrežných oblastí, aby sa evakuovali.

Meteorológovia varujú

Meteorológovia varovali pred záplavami, silným vetrom a prívalovými dažďami na západnom pobreží Floridy. Za najväčšiu hrozbu označili prívaly morskej vody, ktorú bude silný vietor hnať do vnútrozemia a zaplaví nízko položené oblasti.

Hurikán bude ničivý

Hurikán zanechá "dlhotrvajúce následky na priľahlých obciach", predpovedal Christian Caban, ktorý stojí na čele vlády okresu Leon, do ktorého patrí Tallahassee. Už sa objavili zábery zaplavených ulíc z husto obývanej oblasti Tampa Bay a miest ďalej na severe. Tesne pred príchodom hurikánu na pevninu bolo na Floride bez prúdu viac ako 100-tisíc odberných miest, informoval denník New York Times s odvolaním sa na internetovú stránku poweroutage.us.

Idalia sa bude pravdepodobne pohybovať severovýchodným smerom a v najbližších hodinách by mohla priniesť záplavy a silné dažde aj do častí štátov Georgia a Južná Karolína.

Témy: hurikán Florida
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok