Nad smrťou princeznej Diany stále visí niekoľko otáznikov. Ako vyzerala jej posledná jazda?

ta3
31.8.2023 05:45

Uplynulo 26 rokov od smrti ľuďmi obľúbenej princeznej Diany. Tragickým prípadom sa zaoberali rôzni vyšetrovatelia.

Nad smrťou princeznej Diany stále visí niekoľko otáznikov. Ako vyzerala jej posledná jazda?
TASR

Laskavá, úprimná, odvážna, citlivá aj zranitelná - tieto vlastnosti vyjadrujú to, kým princezná z Walesu (pozn. red. vlastným menom Diana Frances Spencer) bola, a takto na ňu spomínajú aj ľudia. Každý rok na počesť princeznej v oblasti tunela Alma kladú Dianini priaznivci vence a pália sviečky na jej pamiatku.

Svetová ikona

Medzinárodne známou sa stala vďaka svojmu pôvabu a aktivizmu. Bola matkou princa Williama a princa Harryho. Jej permanentnú popularitu umocňoval aj búrlivý súkromný život.

Na mieste nehody bola aj vyšetrovateľka Martine Monteil. Spomína si na to, ako našli rozbité časti auta, dôkazy o brzdení aj stopy farby iného vozidla na aute, v ktorom sedeli Lady Diana a jej milenec Dodi Fayed. Pri nehode vyhasol život aj vodiča Henriho Paula. Mercedes, v ktorom sedela Diana, sa mal rútiť rýchlosťou 120 km/h.

 

Vyšetrovateľka v dokumente tvrdila, že bola prípadom posadnutá, čo dokazovalo aj hľadanie najmenších dôkazov, akými boli napríklad rozkotúľané perly na mieste nehody z dňa 31. augusta 1997.

O smrti Lady Diany kolujú rôzne konšpiračné teórie. Jednou z nich je aj špekulácia, že jej smrť naplánovali britskí panovníci. Otec Dianinho milenca, Mohammed al-Fayed, si myslí, že za nehodou bola britská tajná služba.

Mylné spomienky

Vo vyšetrovaní smrti Diany, jej milenca a vodiča pracovali detektívi s množstvom výpovedí, množstvo svedkov malo byť nespoľahlivých a spomienky na osudný večer mylné. Francúzski vyšetrovatelia pred 17 rokmi potvrdili, že vodič princeznej Diany bol v čase fatálnej nehody pod vplyvom alkoholu. Vyplývať to malo z testov DNA vodiča, ktorý mal byť počas rýchlej jazdy pod vplyvom alkoholu aj antidepresív.

Predpovedala svoju smrť?

Diana doručila list Paulovi Burrellovi a požiadala, aby ho strážil. Burrell mal na starosti riadenie domácnosti. V preklade v liste písala: "Sedím tu, pri svojom stole v októbri a túžim po niekom, kto by ma objal a povzbudil ma, zdvihol hlavu a aby som zostala silná. Toto obdobie v mojom živote je najnebezpečnejšie... Plánujú "nehodu" v mojom aute, zlyhanie brzdy a vážne zranenie hlavy, aby pripravili pôdu pre Charlesa, aby sa oženil."

Vrak auta, v ktorom sedela princezná Diana TASR

Dianina posledná jazda

Jej cesta sa začala spred hotela Ritz, pokračovala smerom na juh okolo námestia Concorde smerom k brehom Seiny, až napokon havarovala v tuneli pod mostom Alma.

Chceli sa striasť novinárov

Posádka auta sa zhodla na tom, že pôjdu v Paríži dlhšou cestou, aby sa zbavili novinárov, ktorí za automobilom značky Mercedes vyštartovali hneď, ako Diana opustila hotel. Takýmto spôsobom sa ocitli v tuneli pod Seinou. Milenec Dodi a vodič Paul boli namieste mŕtvi. O život Diany bojovali v nemocnici ešte niekoľko hodín po tragickej nehode. Ani najlepším lekárom sa jej život zachrániť nepodarilo.

Terajší britský kráľ Karol III. vtedy ešte s manželkou princeznou Dianou oficiálne navštívili aj vtedajšie Československo, keď pricestovali 8. mája 1991 do Bratislavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok