Nad smrťou princeznej Diany stále visí niekoľko otáznikov. Ako vyzerala jej posledná jazda?

31.8.2023 05:45

Uplynulo 26 rokov od smrti ľuďmi obľúbenej princeznej Diany. Tragickým prípadom sa zaoberali rôzni vyšetrovatelia.

Nad smrťou princeznej Diany stále visí niekoľko otáznikov. Ako vyzerala jej posledná jazda?
Foto: TASR

Laskavá, úprimná, odvážna, citlivá aj zranitelná - tieto vlastnosti vyjadrujú to, kým princezná z Walesu (pozn. red. vlastným menom Diana Frances Spencer) bola, a takto na ňu spomínajú aj ľudia. Každý rok na počesť princeznej v oblasti tunela Alma kladú Dianini priaznivci vence a pália sviečky na jej pamiatku.

Svetová ikona

Medzinárodne známou sa stala vďaka svojmu pôvabu a aktivizmu. Bola matkou princa Williama a princa Harryho. Jej permanentnú popularitu umocňoval aj búrlivý súkromný život.

Na mieste nehody bola aj vyšetrovateľka Martine Monteil. Spomína si na to, ako našli rozbité časti auta, dôkazy o brzdení aj stopy farby iného vozidla na aute, v ktorom sedeli Lady Diana a jej milenec Dodi Fayed. Pri nehode vyhasol život aj vodiča Henriho Paula. Mercedes, v ktorom sedela Diana, sa mal rútiť rýchlosťou 120 km/h.

 

Vyšetrovateľka v dokumente tvrdila, že bola prípadom posadnutá, čo dokazovalo aj hľadanie najmenších dôkazov, akými boli napríklad rozkotúľané perly na mieste nehody z dňa 31. augusta 1997.

O smrti Lady Diany kolujú rôzne konšpiračné teórie. Jednou z nich je aj špekulácia, že jej smrť naplánovali britskí panovníci. Otec Dianinho milenca, Mohammed al-Fayed, si myslí, že za nehodou bola britská tajná služba.

Mylné spomienky

Vo vyšetrovaní smrti Diany, jej milenca a vodiča pracovali detektívi s množstvom výpovedí, množstvo svedkov malo byť nespoľahlivých a spomienky na osudný večer mylné. Francúzski vyšetrovatelia pred 17 rokmi potvrdili, že vodič princeznej Diany bol v čase fatálnej nehody pod vplyvom alkoholu. Vyplývať to malo z testov DNA vodiča, ktorý mal byť počas rýchlej jazdy pod vplyvom alkoholu aj antidepresív.

Predpovedala svoju smrť?

Diana doručila list Paulovi Burrellovi a požiadala, aby ho strážil. Burrell mal na starosti riadenie domácnosti. V preklade v liste písala: "Sedím tu, pri svojom stole v októbri a túžim po niekom, kto by ma objal a povzbudil ma, zdvihol hlavu a aby som zostala silná. Toto obdobie v mojom živote je najnebezpečnejšie... Plánujú "nehodu" v mojom aute, zlyhanie brzdy a vážne zranenie hlavy, aby pripravili pôdu pre Charlesa, aby sa oženil."

Vrak auta, v ktorom sedela princezná Diana Foto: TASR

Dianina posledná jazda

Jej cesta sa začala spred hotela Ritz, pokračovala smerom na juh okolo námestia Concorde smerom k brehom Seiny, až napokon havarovala v tuneli pod mostom Alma.

Chceli sa striasť novinárov

Posádka auta sa zhodla na tom, že pôjdu v Paríži dlhšou cestou, aby sa zbavili novinárov, ktorí za automobilom značky Mercedes vyštartovali hneď, ako Diana opustila hotel. Takýmto spôsobom sa ocitli v tuneli pod Seinou. Milenec Dodi a vodič Paul boli namieste mŕtvi. O život Diany bojovali v nemocnici ešte niekoľko hodín po tragickej nehode. Ani najlepším lekárom sa jej život zachrániť nepodarilo.

Terajší britský kráľ Karol III. vtedy ešte s manželkou princeznou Dianou oficiálne navštívili aj vtedajšie Československo, keď pricestovali 8. mája 1991 do Bratislavy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok