Prigožinovi priaznivci položili na jeho hrob kvety, odkazy a básne. Nebojácny bojovník, píšu

ta3 ČTK
30.8.2023 13:33

Priaznivci Jevgenija Prigožina v stredu položili kvety, odkazy a básne na jeho hrob na predmestí Petrohradu, informovala agentúra Reuters. Zosnulého vodcu žoldnierskej Wagnerovej skupiny označili za nebojácneho bojovníka.

Prigožinovi priaznivci položili na jeho hrob kvety, odkazy a básne. Nebojácny bojovník, píšu
TASR/AP

Prigožin, ktorý sa narodil v Petrohrade, podľa ruských úradov zahynul minulý týždeň pri havárii súkromného lietadla v Tverskej oblasti. Príčina havárie stále nie je známa a Kremeľ odmietol do vyšetrovania zapojiť zahraničných expertov.

Pochovali ho v tichosti

Prigožina pochovali v utorok na cintoríne ďaleko od pozornosti médií, o ktorú sa počas svojho života tak usiloval, poznamenala agentúra Reuters. Posledná rozlúčka bola podľa agentúry RIA Novosti súkromná, pričom príbuzní si želali, aby sa na pohrebe zúčastnili len oni a jeho najbližší priatelia.

Drevený kríž na hrobe s nápisom "Prigožin, Jevgenij Viktorovič 1961 - 2023" zdobia červené ruže a karafiáty. Jeden z odkazov vedľa kvetov znie: "Byť bojovníkom znamená žiť večne". Medzi tými, ktorí si v stredu prišli uctiť pamiatku vodcu wagnerovcov, bol aj muž oblečený v tričku žoldnierskej skupiny a s čiapkou s ruskou vlajkou.

Lietadlo s Prigožinom sa zrútilo presne dva mesiace po tom, ako vodca wagnerovcov viedol neúspešnú vzburu proti ruskému vojenskému veleniu. Haváriu neprežil nikto z desiatich ľudí na palube. Príčina havárie stále nie je známa, ale Peskov minulý týždeň odmietol ako "absolútnu lož" podozrenia Západu, že Prigožin bol zabitý na príkaz Kremľa.

Pokiaľ ide o vyšetrovanie nehody, Rusko už informovalo brazílsku agentúru pre vyšetrovanie leteckých nehôd CENIPA, že "v tomto čase" nebude haváriu vyšetrovať v súlade s medzinárodnými pravidlami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílske médiá. Havarované lietadlo Embraer bolo vyrobené v Brazílii.

CENIPA v snahe zvýšiť bezpečnosť letectva predtým uviedla, že sa pripojí k ruskému vyšetrovaniu, ak ju k tomu vyzvú, a že vyšetrovanie môže prebiehať podľa medzinárodných pravidiel. 

Ruské orgány neboli povinné súhlasiť, ale niektorí odborníci boli napriek tomu naklonení súhlasu vzhľadom na to, že Kremeľ je obviňovaný z toho, že stojí za pádom Prigožinovho lietadla. Moskva takéto obvinenia odmieta.

Moskva odmieta medzinárodné vyšetrovanie

Hovorca Kremľa Peskov zopakoval, že vyšetrovanie havárie lietadla bude ruské a že "o medzinárodnom vyšetrovaní nemôže byť ani reč". Potvrdil však, že vyšetrovanie berie do úvahy možnosť, že nehoda mohla byť spôsobená úmyselne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok