Tajnosti okolo Prigožina. Šéfa wagnerovcov už pochovali, Rusko to tajilo

ta3/Lenka Klobučníková/fontanka/čtk/CNN/TASR
29.8.2023 15:34

Jevgenija Prigožina pochovali na petrohradskom Porochovskom cintoríne. V Petrohrade sa v utorok konal pohreb zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zomrel minulý týždeň pri nehode lietadla na západe Ruska. Informujú agentúry AFP a Reuters.

Na cintoríne Severnoje v Petrohrade sa podľa viacerých médií konal pohrebný obrad za Valerija Čekalova, ktorý organizoval logistiku súkromnej vojenskej skupiny.

Predtým tím CNN videl policajnú stráž a cestné uzávery v blízkosti ďalšieho mestského cintorína Serafimovskoye, uprostred špekulácií, že by sa tam mohol konať Prigožinov pohreb.

O pohrebe rozhoduje rodina

Kremeľ v súvislosti s otázkami o službe pre Prigožina uviedol, že rozhodnutia o jeho pohrebe bude na jeho rodine a že pôjde o súkromnú záležitosť. Ruského prezidenta Vladimira Putina na bohoslužbách neočakávajú po tom, čo hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vylúčil jeho účasť.

Prigožinova smrť minulý týždeň vyvrcholila niekoľko búrlivých mesiacov pre šéfa Wagnera, ktorý v júni viedol neúspešnú vzburu proti Putinovi, čo predstavovalo najväčšiu hrozbu pre jeho moc počas jeho desaťročného pôsobenia.

"Rozlúčka s Jevgenijom Prigožinom sa uskutočnila v uzavretom kruhu. Tí, ktorí sa (s ním) chcú rozlúčiť, môžu navštíviť Porochovský cintorín," uviedla Prigožinova tlačová služba na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že Prigožina pochovali vedľa jeho otca.

Tajnosti o pohrebe

Pohreb šéfa vagnerovcov obklopovali tajnosti, pričom nebolo dopredu oznámené jeho miesto ani deň či čas konania.

V utorok sa pritom v Petrohrade konal pohreb aj jedného z Prigožinových námestníkov, šéfa logistiky vagnerovcov, Valerija Čekalova, ktorý bol spolu s Prigožinom na palube havarovaného lietadla. Čekalova pochovali na petrohradskom cintoríne Severnoje, pričom na jeho pohrebe sa podľa Reuters zúčastnilo aj niekoľko žoldnierov z Wagnerovej skupiny.

Kremeľ už v utorok avizoval, že ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na Prigožinovom pohrebe.

Informácie o úmrtí

Prigožin (62) zomrel minulý týždeň v stredu pri havárii lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy, keď sa zrútilo.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v nedeľu po vykonaní genetických testov potvrdil, že medzi obeťami pádu lietadla bol i šéf vagnerovcov. Na palube stroja sa okrem Prigožina nachádzalo deväť ľudí vrátane Čekalova a spoluzakladateľa vagnerovcov Dmitrija Utkina.

K havárii prišlo presne dva mesiace po tom, čo sa Prigožin a jeho bojovníci nakrátko vzbúrili proti ruskému vojenskému vedeniu.

Kto bol Valerij Čekalov?

Podľa správy Dossier Center , ruskej vyšetrovacej skupiny riadenej exilovým ruským miliardárom Michailom Chodorkovským , bol Chekalov jedným zo zástupcov šéfa Wagnera, ktorí s ním spolupracovali od začiatku 21. storočia .

Chekalov dohliadal na všetky Prigozhinove "civilné“ projekty v zahraničí, vrátane geologického prieskumu, ťažby ropy a poľnohospodárstva, ako aj na logistiku spoločnosti.

V júli americké ministerstvo zahraničia uvalilo sankcie na Čekalova za to, že konal v mene Prigozhina, pričom poznamenal, že "uľahčil dodávky munície do Ruskej federácie“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok