Korčok bude kandidovať za prezidenta. Toto sú reakcie politikov

ta3 TASR
30.8.2023 11:23

Špekulácie sa potvrdili a Ivan Korčok ohlásil svoju kandidatúru na hlavu štátu. Ako na jeho rozhodnutie reagujú politici a strany?

Prezidentka Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa teší z každého demokratického kandidáta na prezidenta, ktorý zdieľa rovnaké hodnoty ako ona. Preto sa teší aj z kandidatúry Ivana Korčoka. Uviedla to v nemeckom Magdeburgu, kde si v stredu prevzala Cenu cisára Otta. "Teším sa každému demokratickému kandidátovi, ktorý zdieľa rovnaké hodnoty ako ja. Myslím také, ktoré sú perspektívne na udržanie mieru, bezpečia, právneho štátu v Európe a na Slovensku. V tomto zmysle sa teším aj kandidatúre Ivana Korčoka, ktorého považujem za hodnotovo blízkeho človeka," povedala hlava štátu.  

Michala Šimečka - Progresívne Slovensko

"Som rád, že sa Ivan Korčok rozhodol kandidovať. A je podľa môjho názoru aj správna cesta, že sa rozhodol ísť občianskou cestou a zbierať podpisy. Viac sa k prezidentským voľbám ale budeme vyjadrovať až po tých parlamentných, ktoré nás čakajú už o 31 dní. Pre PS je dnes absolútnou prioritou, aby vo voľbách do NR SR uspela lepšia budúcnosť Slovenska, a nevznikla vláda Roberta Fica s ministrami Mazurekom a Dankom."

Demokrati

"Strana Demokrati oceňuje, že do zápasu o prezidentský úrad nastupuje prvý demokratický kandidát. Veríme, že takýchto osobností bude pribúdať a občania si budú môcť vybrať v kvalitnej a spravodlivej politickej súťaži založenej na demokratických princípoch. Predpokladom na to sú však výsledky parlamentných volieb a vláda bez extrémistov a proruských trolov, na čele s R. Ficom. Pripomíname, že predseda Smeru podľa vlastných slov urobí všetko pre to, aby ovládol prezidentský palác. Môže tak urobiť zmenou ústavy a zrušiť priamu voľbu prezidenta. Máme dôvod obávať sa, že by z toho mal osoh hlavne predseda Smeru a ďalší, ktorí aktuálne zápasia o vlastné prežitie a beztrestnosť. Ivan Korčok je bez pochýb silný kandidát a ak mu budú môcť Fico, Pellegrini, Danko a Uhrík hodiť polená pod nohy, tak so zmenou ústavy nebudú váhať. Nesmieme dovoliť, aby ľuďom ukradli priamu voľbu prezidenta. Aj o tom budeme spoločne rozhodovať 30. septembra."

Milan Uhrík - Republika

"Korčok za prezidenta? Slovensko nepotrebuje druhú Čaputovú v nohaviciach. Potrebuje človeka, čo sa za Slovensko odvážne postaví. Čiže opak Korčoka," uviedol uhrík na sociálnej sieti Facebook.

OĽANO A PRIATELIA

"Kandidatúru Ivana Korčoka v najbližších prezidentských voľbách vítame a zároveň veríme, že vo finále si demokraticky a protikorupčne cítiaci voliči budú môcť vybrať z viacerých dobrých kandidátov. Od budúceho prezidenta či prezidentky očakávame najmä to, že nebude odtrhnutý od reality dennodenného života ľudí na celom Slovensku a bude zastupovať záujmy všetkých čestných ľudí, nie len svojich obľúbencov."

SASKA

SASKA sa o podpore prezidentského kandidáta rozhodne až po parlamentných voľbách. "Je viac ako zrejmé, že Ivan Korčok je pre nás hodnotovo blízky kandidát," skonštatovala.

Modrí, Most-Híd

Pre stranu Modrí, Most-Híd je dôležité, aby post hlavy štátu zastávala osoba, ktorá vyznáva základné princípy demokratického právneho štátu. "Osoba, ktorá našu krajinu bude zastupovať dôstojne v zahraničí a nespochybní súčasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska," načrtli. Otázke o voľbe hlavy štátu sa plánujú venovať po parlamentných voľbách. 

Smer-SSD

Smer-SD považuje Korčoka za typického prezliekača kabátov. "Smer-SSD hovorí veľmi jasne - ďakujeme, neprosíme. Hlavou štátu - Slovenskej republiky musí byť človek realizujúci suverénnu slovenskú zahraničnú politiku, bojujúci za mier a schopný odmietnuť cudzie záujmy poškodzujúce Slovensko. Pán Ivan Korčok nespĺňa ani jednu z týchto požiadaviek," vyhlásili v stanovisku.

Hlas-SD 

Hlas-SD tvrdí, že Korčok ako nominant SaS vo vládach Igora Matoviča a Eduarda Hegera nesie spoluzodpovednosť za katastrofálny stav Slovenska. "Ambíciou Hlasu bude ponúknuť alebo podporiť kandidáta, ktorý bude na jednej strane garantom zotrvania Slovenska v Európskej únii a NATO, ale na druhej strane bude citlivo vnímať problémy každého jedného človeka a aktívne konať tak, aby sa jeho život zlepšoval," uvádza strana v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok