Korčok bude kandidovať na prezidenta: Nie je mi ľahostajné, ako naša krajina napreduje

ta3 TASR
30.8.2023 09:04

Ivan Korčok bude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Dlhoročný diplomat a bývalý minister zahraničia chce ísť do volieb ako občiansky kandidát. Svoje rozhodnutie oficiálne oznámil v stredu v rodnej Banskej Bystrici.

Korčok na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici povedal, že jeho ambíciou je pomôcť Slovensku. "Chcel by som niesť spoluzodpovednosť za to, ako naša krajina napreduje, nie je mi to ľahostajné," uviedol.

Chce ponúknuť nadstraníckosť

"Chcem ponúknuť moju skúsenosť z 30 rokov služby Slovenskej republike, nadstraníckosť a zároveň jasné postoje k tomu, ako by sa život v našej krajine mal vyvíjať," povedal Korčok.

Podľa Korčoka Slovensko dlhé roky prešľapovalo na mieste a je potrebné urobiť všetko pre to, aby sa krajina vymanila zo stagnácie. V kampani chce hovoriť aj o téme vlastenectva a otázke ukotvenia Slovenska. "Za ostatné obdobie cítim, že túto dôležitú tému a ešte dôležitejšiu hodnotu nám zobrali z rúk a privlastnili si tí, ktorí hovoria, že je rozpor medzi tým, že niekto sa môže hrdo hlásiť k svojej krajine a zároveň byť Európanom," povedal exminister zahraničia. V kampani plánuje hovoriť aj o ukotvení Slovenska, verejnosti chce vysvetľovať význam a prínos inštitúcií, do ktorých ako krajina patríme.

Korčok svoju kandidatúru oznámil vo svojom rodnom meste, podľa jeho slov po období zvažovania už nevidel dôvod toto rozhodnutie odďaľovať. Ako uviedol, uvedomuje si, v akom domácom politickom kontexte sa Slovensko v súčasnosti nachádza. Od parlamentnej kampane sa plánuje držať bokom, v najbližších týždňoch sa chce venovať zberu podpisov v regiónoch. O svojej vízii ako prezidentského kandidáta chce podrobnejšie informovať po septembrových parlamentných voľbách.

Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok