Spoveď ženy: Každý deň umierajú po desiatkach. Neznámi vojaci ležia nahromadení v malej márnici

ta3/Lenka Klobučníková/BBC
29.8.2023 16:04

Viaceré médiá a kanály Telegram v Rusku informujú o tom, čo je podľa nich pohrebná služba jedného z poslancov Wagnera, ktorý minulý týždeň zahynul pri leteckom nešťastí spolu so žoldnierskym šéfom Jevgenijom Prigožinom.

ONLINE:
TASR/AP

Vojnová zapisovateľka

Neznámi vojaci ležia nahromadení v malej tehlovej márnici neďaleko frontovej línie v Donecku, kde 26-ročná zaznamenáva padlých.

"Možno to bude znieť divne, ale ja som tá, kto sa chce ospravedlniť za ich smrť. Chcem sa im nejako poďakovať. Akoby počuli, ale nevedeli odpovedať," hovorí.

Sedí pri svojom preplnenom stole pred ťažkými dverami márnice s perom v ruke. Jej úlohou je zaznamenávať podrobnosti o padlých.

Ukrajina neuvádza žiadnu oficiálnu bilanciu svojich vojnových obetí, ukrajinské ozbrojené sily zopakovali, že počet ich vojnových obetí je štátnym tajomstvom, no vieme, že straty sú obrovské.

Utajené čísla

Čísla zostávajú utajené. Americkí predstavitelia, citovaní New York Times, ale nedávno uviedli čísla, a to 70 000 mŕtvych až 120 000 zranených. Je to ohromujúce číslo, počet ozbrojených síl sa odhaduje len na pol milióna. OSN do dnešného dňa zaznamenala 9 177 mŕtvych civilistov.

"Najťažšie je, keď vidíte mŕtveho mladého chlapa, ktorý nedosiahol ani 20, 22 rokov. A keď si uvedomíte, že nezomreli vlastnou smrťou," hovorí žena. "Boli zabití. Boli zabití pri obrane svojej vlasti. To je najbolestivejšie. Na toto sa nedá zvyknúť. Teraz sa to dostáva do bodu, keď ide len o to, aby sa chlapci dostali aspoň v rakve domov."

Najťažším dňom jej života, ako hovorí, bolo, keď jej manžela podľa zákona priviedli do márnice v deň, keď zomrel. Dvadsaťtriročný Andrii zahynul v boji 29. decembra 2022.

"Zomrel pri obrane svojej vlasti," hovorí. "Ale potom, už po dlhšom čase som sa presvedčila, že by som tu mala byť, mala by som pomáhať padlým."

Nikdy neplače

Táto práca ženu posilnila. A bez ohľadu na to, aké bolestivé je vidieť telá privádzané do márnice, hovorí, že na verejnosti nikdy neplače. "Všetko to držím v sebe až do večera, keď prídem domov. Nikto nevidí moje slzy."

Ešte v apríli uniknuté odhady z Pentagonu uvádzajú ukrajinské úmrtia na oveľa nižšie číslo 17 500. "Údajný skok na viac ako 70-tisíc možno čiastočne vysvetliť protiofenzívou na juhu. V jej začiatkoch to bolo obzvlášť ťažké pre ukrajinskú pechotu, povedal mi jeden veliteľ brigády," tvrdí žena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok