Prieskum ukázal, ako Američania vidia Bidena a Trumpa. Prevládali skôr negatívne hodnotenia

ta3 čtk
28.8.2023 23:40

Joe Biden je starý a zmätený, Donald Trump skorumpovaný a nečestný. Také vlastnosti si Američania podľa prieskumu agentúry AP-NORC často spájajú s terajším americkým prezidentom a jeho predchodcom v Bielom dome, o ktorý sa možno stretnú aj v prezidentských voľbách v budúcom roku.

Prieskum ukázal, ako Američania vidia Bidena a Trumpa. Prevládali skôr negatívne hodnotenia
TASR/AP

Obava o jeho schopnosť pokračovať

Občania USA boli v prieskume požiadaní, aby príhodnými prívlastkami popísali demokratického prezidenta a jeho republikánskeho rivala. V skôr nelichotivom svetle ukázal nový prieskum oboch.

U Bidena najčastejšie voliči spomínali jeho vek. Osemdesiatročný Biden je len o tri roky starší ako Trump, ale mnohí Američania vyjadrili vážne obavy ohľadom jeho schopnosti pokračovať vo funkcii.

Súčasného prezidenta Bieleho domu označilo 26 % respondentov za starého a ďalších 15 % zdôraznilo vlastnosti ako "pomalý" a "zmätený". Ďalších desať percent sa o Bidenovi vyjadrilo všeobecne negatívne.

Skorumpovaný a nepoctivý Trump

U Trumpa, ktorý čelí v štyroch súdnych prípadoch spolu 91 bodom obžaloby, ľudia najčastejšie, v 15 % odpovedí, spontánne uvádzali prívlastok "skorumpovaný" alebo "nepoctivý"

Jedenásť % opýtaných Trumpa označila za "zlého" alebo ho ohodnotila iným všeobecne negatívnym adjektívom. Príliš nezaostávali ani slová ako "klamár" a "nečestný", ktoré uviedlo osem percent opýtaných. Ďalších osem percent však uviedlo všeobecne kladné hodnotenie, teda napríklad slovo "dobrý".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok