Trump spoznal dátum súdu, ktorý sa zaoberá údajným ovplyvňovaním výsledkov volieb. Bude ďalší rok

ta3 TASR
28.8.2023 19:44

Americká sudkyňa stanovila 4. marec 2024 ako termín súdneho procesu s Donaldom Trumpom vo federálnom prípade vo Washingtone, kde je bývalý prezident USA obvinený z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020. Informuje o tom tlačová agentúra AP.

Trump oznámil, že jeho sídlo na Floride prehľadávala FBI.
TASR/AP

Ťažké rozhodnutie

Rozhodnutím americká federálna sudkyňa Tanya Chutkanová zamietla žiadosť Trumpových obhajcov, aby sa súdny proces posunul až na apríl 2026, teda na termín približne rok a pol po prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2024. Sudkyňa však zároveň stanovila termín neskôr než v januári, čo navrhoval tím osobitného vyšetrovateľa Jacka Smitha. Chutkanová obom stranám v pondelok na spoločnom stretnutí vysvetlila, že ani jeden návrh termínu nepokladá za prijateľný.

Republikána Trumpa tento mesiac obvinili v štyroch bodoch zo sprisahania s cieľom zvrátiť svoju prehru s demokratom Joeom Bidenom v prezidentských voľbách v roku 2020.

Federálny prípad týkajúci sa podvracania volieb je jedným zo štyroch trestných prípadov proti Trumpovi. Smithov tím ho v inom federálnom prípade obvinil z protizákonného držania tajných dokumentov v jeho sídle Mar-a-Lago v Palm Beach v americkom štáte Florida a z odmietania vrátiť ich. Súdny proces v tomto prípade je v súčasnosti stanovený na 20. mája budúceho roka.

Ďalšie kauzy

Trump tiež čelí obvineniam v štátoch New York a Georgia. Prokuratúra v newyorskej štvrti Manhattan ho obvinila z falšovania obchodných záznamov súvisiacich s úplatkom, ktorý mal umlčať pornoherečku tvrdiacu, že mala mimomanželský pomer s Trumpom. Prokuratúra v okrese Fulton v štáte Georgia obvinila Trumpa a 18 ďalších ľudí zo sprisahania s cieľom zvrátiť výsledky prezidentských volieb v roku 2020 v tomto štáte.

Trump, pokladaný za favorita na nomináciu Republikánskej strany na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2024, sa v tomto prípade minulý týždeň vo štvrtok vzdal úradom. Na súde okresu Fulton mu ako prvému exprezidentovi v dejinách USA urobili policajnú fotografiu. Trump tvrdí, že vyšetrovania proti nemu sú politicky motivované a sú pokusom poškodiť jeho šance opäť sa dostať do Bieleho domu.

Zasahovanie do volieb

Bývalý prezident USA Trump reagoval nahnevane na súd vo Washingtone, ktorý stanovil 4. marec budúceho roka ako termín začiatku súdneho procesu v prípade, v ktorom je obvinený z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020. Tvrdí, že načasovanie je "zasahovaním do volieb" a oznámil, že sa proti termínu procesu odvolá.

V príspevku na svojej platforme Truth Social napísal, že prokuratúra zámerne spomalene vyšetrovala obvinenia voči nemu, aby "zasadila úder uprostred kampane politického oponenta skorumpovaného Joea Bidena. To je zasahovanie do volieb!"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok