Technický problém v Británii vyriešili. Lety meškali aj osem hodín

ta3 TASR
28.8.2023 14:09

Technický problém v systéme riadenia letovej prevádzky v Británii, ktorý narušil leteckú dopravu využívajúcu britský vzdušný priestor po celej Európe, už vyriešili. Informujú o tom stanica BBC a agentúry Reuters a DPA.

Prechod na manuálne spracovanie

Britská Národná služba letovej prevádzky uviedla, že "identifikovala a odstránila" technický problém, ktorý postihol jej systém plánovania letov. V dôsledku toho museli letové plány spracovávať manuálne.

"S leteckými spoločnosťami a letiskami teraz úzko spolupracujeme na čo najefektívnejšom riadení zasiahnutých letov. Naši technici budú starostlivo monitorovať výkon systému pri návrate k normálnej prevádzke," uviedla NATS vo vyhlásení.

BBC s odvolaním sa na analytickú spoločnosť Cirium informovala, že zrušili vyše 270 pristátí v Spojenom kráľovstve a viac ako 230 odletov z krajiny. Mnohé lety meškali viac než osem hodín.

Budú následky pretrvávať?

Pasažieri cestujúci do Británie na sociálnych sieťach písali o dlhých meškaniach a rušení letov. Odborníci upozornili, že následky poruchy by letecká doprava mohla pociťovať ešte niekoľko dní.

V čase oznámenia o odstránení problému vstupovalo do vzdušného priestoru Británie alebo z neho vylietalo zhruba 915 lietadiel, priblížila stanica Sky News na základe webových služieb sledovania letov. Je to vyše dvojnásobok počtu letov z minulého pondelka, keď ich bolo 400.

Novinár píšuci o cestovaní Simon Calder predtým uviedol, že tento pondelok je jedným z najrušnejších dní v roku na britských letiskách, keďže mnohí ľudia sa vracajú z letných výletov v závere predĺženého víkendu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok