Putinovo špeciálne komando mieri na Ukrajinu. Vojenské esá majú spomaliť postup Kyjeva

ta3/Lenka Klobučníková/TASR
28.8.2023 05:45

Rusko vysiela niektorých zo svojich elitných vojakov do Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde sa ukrajinským silám podarilo nedávno dosiahnuť vojenské úspechy. Moskva tak chce zabrániť ďalšiemu ukrajinskému postupu, naznačil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom televízia Sky News.

ONLINE:
TASR/AP

ISW spozoroval, že prinajmenšom niektoré časti ruskej elitnej 76. gardovej leteckej útočnej divízie sa premiestňujú z oblasti v okolí mesta Kreminna na západe Záporožskej oblasti do oblasti v okolí obce Robotyne.

Postup vojakov

Ukrajina tento týždeň oznámila, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obce Robotyne na juhovýchode krajiny. Podľa Sky News pritom obec leží v kľúčovej oblasti frontu.

Práve tu a na niekoľkých ďalších kľúčových pozíciách sa podarilo Ukrajincom v posledných dňoch dosiahnuť "významné taktické zisky". ISW pritom s odvolaním sa na ruské i ukrajinské zdroje uvádza, že ukrajinské sily postupujú cez "možno najzložitejšie" ruské obranné pozície.

Prelomenie ruskej obrany

Nemenovaný ukrajinský veliteľ taktiež v sobotu pre agentúru Reuters uviedol, že ukrajinským silám sa podarilo prelomiť zložitú líniu ruskej obrany na juhu Ukrajiny, vďaka čomu budú môcť teraz ukrajinskí vojaci postupovať na juhu rýchlejšie. Zároveň vyhlásil, že ukrajinská armáda sa chce prebojovať až k Azovskému moru.

Aký je pôvod elitných ruských jednotiek?

Jedným zo spôsobov označenia "elitnej" jednotky je použitie označenia "strážci“, čo je len jedna miera postavenia v ruských ozbrojených silách, povedal pre Newsweek vojenský expert David R. Stone. V Rusku existuje tradícia pomenovania "elitných“ jednotiek, gardy, už stovky rokov, povedal. Siaha až do čias slávneho ruského imperiálneho vodcu Petra Veľkého.

"Pokračovala v celom Sovietskom zväze až po súčasnú Ruskú federáciu," dodal Stone. Vnímanie dôležitosti označenia "strážcovia“ sa však líši.

Zdôraznil, že na rozdiel od americkej armády, v sovietskych a potom ruských vojenských tradíciách "znamená naozaj veľa nazývať jednotku gardovou jednotkou." Je to "veľká vec," dodal. Napriek tomu dnešné "gardové" tituly sú podľa politológa Pavla Baeva skôr "odrazom minulej slávy" ako zmysluplným moderným označením.

Smrteľné drony

Novinár Julian Röpcke na Twitteri zdieľal video, ako sa dá jednoducho s dronom namieriť na cieľ. V príspevku tvrdí, že "lacné kamikadze drony zabíjajú každým dňom viac a viac vojakov. Rusko spustilo masovú výrobu a masové používanie ozbrojených FPV dronov (pôvodom z Číny). A sotva sa proti nim dá brániť." 

"Ukrajina potrebuje obranné high-tech (technológia či techniku, ktorá používa najnovšie výsledky a metódy výskumu - pozn. red.) prostriedky na obranu proti tomuto druhu zbraní a stálu zásobu kamikadze bezpilotných lietadiel. Nie stovky, ale desaťtisíce. Zatiaľ väčšina FPV dronov na Ukrajine pochádza zo súkromných darov, nie z medzištátnej vojenskej podpory," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok