SNS je príveskom Roberta Fica, hovorí Šimečka. Odmietam slúžiť Bruselu, vyhlásil Danko

ta3/Soňa Búranová/Rastislav Iliev
27.8.2023 13:09

Predčasné parlamentné voľby sa blížia, boj politických strán sa začína vyostrovať. Inak to nebolo ani v nedeľu v relácii ta3 V politike. V prvom spoločnom dueli sa stretli Michal Šimečka (PS) a Andrej Danko (SNS). Zhrnuli sme to najpodstatnejšie.

trreeee_1.jpg
TA3

Predvolebná kampaň

Danko prezradil, že predvolebná kampaň SNS je financovaná z pôžičiek, ktoré sú uvedené aj na jej webe. Majú v pláne minúť pol milióna eur. "Financovie SNS je čisté. Každý, kto poskytne pôžičku, má deklarované, že ak strana dastane peniaze, tak mu ich vrátime. Sú to bezúročné pôžičky. Neskrývame sa za recyklovaných podnikateľov, ktorí majú svoje skryté záujmy," vyhlásil.

Šimečka uviedol, že PS má v pláne minúť niečo medzi dvoma až troma miliónmi eur. Uviedol, že kampaň im neplatí Eset. "Nám nikto neplatí kampaň v tom zmysle, že by nám to daroval. Tých darov je podstatne menej," ozrejmil. 

Danko sa Šimečku pýta, či chce do vlády Sulíka a Kolára. Vraj ak by mal on také prešľapy ako predseda Sme rodina, tak by ho Šimečkovi priatelia roztrhali. 

"Nie som z tých, ktorí by kresleli červené čiary pre vstup do koalície. PS má jasné parametre, s kým si vieme predstaviť spoluprácu a s kým nie," prezradil predseda liberálov. Uprednostňuje hodnoty demokracie, ľudské práva, proeurópsku orientáciu strán a tie strany, ktoré si ctia spravodlivosť. "Úplne kľúčové je naštarovať ekonomiku. Máme veľmi silný program pre podporu malých a silných podnikov," ozrejmil.

SNS zatiaľ nemá na webe volebný program. "Je v tlači," uviedol Danko. Pre SNS vraj bude prioritou aj dostavba diaľnic. Slováci by sa dokonca mohli konečne previezť po diaľnici z Bratislavy do Košíc. "Keď to dokázali Chorváti, musíme to dokázať aj my," reagoval. Taktiež je podľa neho dôležité dobudovať infraštruktúru nemocníc, SNS je tiež za vrátenie bankového odvodu a taktiež má v pláne zaviesť systémovú pomoc firmám.

Danko verí, že vznikne vláda Hlasu, Smeru a SNS. Republiku kritizoval, no neodpovedal na otázku, či by s ňou išiel do vlády. Chce zostaviť normálnu vládu, netúži po funkciách. "V prvom rade chceme byť v Národnej rade. Pre mňa je dôležité, aby vznikla vláda, ktorá povie Sulíkovi, Matovičovi a Kollárovi dosť a zastaví Šimečku," dodal. Šimečka je podpredsedom Európskeho parlamentu. Potvrdil, že svoj post po 30. septembri zanechá aj v tom prípade, ak PS skončí v opozícii.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok