Kyjev sa búri. Nesúhlasí s predĺženým zákazom dovozu obilia od susedov

ta3 čtk
26.8.2023 21:02

Ukrajina pokladá za úplne neprijateľný zámer Poľska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska, ktoré chcú predĺžiť zákaz dovozu ukrajinského obilia, povolený Európskou úniou do polovice septembra, a rozšíriť zákaz aj na ďalšie druhy poľnohospodárskej produkcie. Uviedla to v sobotu agentúra Unian s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej diplomacie.

Moskva opäť hrozí, že nepredĺži čiernomorskú obilnú dohodu
TASR/AP

Kyjev žiada EÚ a zainteresované krajiny, aby našli "vyvážené riešenie" zodpovedajúce únijným normám a asociačnej dohode s Ukrajinou.

Platnosť zákazu

Jednostranné obmedzenia na dovoz ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie podľa Kyjeva nezodpovedajú duchu ani litere dohody o pridružení Ukrajiny k EÚ a ani zásadám a normám únijného trhu.

"Pokladáme za kategoricky neprijateľné predĺženie obchodných obmedzení na dovoz poľnohospodárskej produkcie z Ukrajiny potom, čo 15. septembra vyprší platnosť zákazu Európskej komisie. Snahy pridať na zoznam zakázaného tovaru ďalšie kategórie ukrajinskej výroby budí úplné nepochopenie," hovorí sa vo vyhlásení.

Reakcia Poľska

Na čele úsilia o predĺženie zákazu je terajšia vláda v Poľsku, ktoré 15. októbra čakajú parlamentné voľby. Vodca vládnej strany Jaroslaw Kaczynski tvrdí, že tranzit ukrajinského obilia cez Poľsko je možný, ale vláda sa podľa Kaczynského chce vyhnúť chybe, ktorá sa stala na začiatku, keď v Poľsku zostalo toľko ukrajinského obilia, že to spôsobilo prepad cien.

Čo ostatné štáty?

Európska komisia v máji povolila Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku zakázať na svojom trhu predaj ukrajinskej pšenice, kukurice, repkového semena a slnečnicových semien; tento krok neobmedzuje exportný tranzit do ďalších krajín. Zákaz sa má skončiť 15. septembra.

Chcú vyvážené riešenie

Kyjev žiada Brusel a zainteresované krajiny, aby našli vyvážené riešenie za situácie, keď Rusko minulý mesiac odstúpilo od dohody umožňujúcej aj počas vojny bezpečne vyvážať ukrajinskú úrodu z čiernomorských prístavov. Vzápätí nasledovala séria útokov na infraštruktúru v Odese av dunajských prístavoch.

Dohoda o zákaze

Ministri poľnohospodárstva piatich stredoeurópskych krajín sa 19. júla vo Varšave dohodli, že budú spoločne požadovať, aby zákaz dovozu ukrajinského obilia do týchto štátov platil aspoň do konca roka. Schôdzka bola zvolaná v reakcii na ruské rozhodnutie nepredĺžiť dohodu umožňujúcu vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. Poľský premiér Mateusz Morawiecki pri tejto príležitosti vyhlásil, že Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilia do Poľska v polovici septembra nezruší.

Kyjev nesúhlasí

Kyjevu sa možnosť predĺženia zákazu nepáči, podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julija Svyrydenková zákaz dovozu ukrajinských plodín do pätice krajín označila za diskriminačné, a to zo "strany najbližších susedov, najmä, keď má Ukrajina nepriateľa na mori". V prípade predĺženia zákazu by podľa nej Kyjev zvážil určité zrkadlové opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok