Spolupráca je kľúčová. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici pristáli ďalší astronauti

ta3 čtk
27.8.2023 21:38

Na medzinárodnej vesmírnej stanici úspešne zakotvila loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ktorej posádku tvoria štyria astronauti zo štyroch krajín. Loď odštartovala z Floridy v sobotu.

V lodi Crew Dragon, ktorú na obežnú dráhu vynesie raketa Falcon 9, sedeli Američanka Jasmin Moghbeli, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov. Loď by mala podľa nového plánu dosadnúť k ISS v nedeľu o 14:50 SELČ. Jej posádka nahradí štyroch astronautov, ktorí tam žijú od marca.

Medzinárodná spolupráca je kľúčová

Bol to prvý štart v Spojených štátoch, pri ktorom bolo každé miesto v kozmickej lodi obsadené zástupcom inej krajiny. "Aby sme preskúmali vesmír, musíme to robiť spoločne," povedal agentúre AP niekoľko minút pred štartom misie generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry Josef Aschbacher. "Vesmír je skutočne globálny a medzinárodná spolupráca je kľúčová," dodal.

Ide pritom o prvý americký let do vesmíru, ktorého posádka je zložená z astronautov pochádzajúcich zo štyroch rôznych krajín. Každé miesto v kozmickej lodi tak obsadil astronaut z inej krajiny. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) totiž doteraz do každej posádky letu lode Crew Dragon zaradil dvoch alebo troch svojich astronautov.

Pôvodný štart bol naplánovaný o deň skôr. NASA sa ho rozhodla odložiť, pretože vyhodnotila, že je potrebného viac času na kontrolu bezpečnosti a potrebných dát pred štartom.

Kto platí NASA za lety?

Ide v poradí o siedmy rutinný let na ISS pre spoločnosť SpaceX, ktorá vyvinula kozmickú loď Dragon. NASA platí SpaceX za tieto lety v rámci programu pre komerčné posádky, ktorého cieľom je znížiť závislosť na ruských raketách pri preprave astronautov do vesmíru. Vesmír je totiž jednou z mála oblastí, kde Spojené štáty a Rusko spolupracujú aj po invázii Ruska na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok