Prigožinova smrť neobišla ani Čínu. Vláda chce incident využiť

ta3/Samuel Drozda
26.8.2023 05:45

Zvláštna smrť šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina zaujala aj Čínu. Tamojší občania, podobne ako tí na Západe, špekulujú, že ho dal odstrániť ruský prezident Vladimir Putin. Komunistická vláda vraj incident využíva na posilnenie svojho vplyvu na domácej scéne. Informoval o tom web Nova.

Prigožinova smrť neobišla ani Čínu. Vláda chce incident využiť
TASR/AP

Prigožinov domček z kariet

O Prigožinovej havárii sa špekuluje dokonca aj v Číne, upozornilo Rádio Slobodná Ázia. "Konflikt medzi žoldniermi a ruskou armádou bol len špičkou ľadovca vnútorných rozporov v ruskej spoločnosti," povedal Jü Suej z Čínskeho centra pre súčasné svetové štúdie, píše portál Nova. "Prigožin, šéf žoldnierov, očividne nerozumel politike. Nepozeral seriál Domček z kariet (House of Cards, pozn. red.)? Urobil chybu, keď sa vzbúril proti Putinovi," dodala.

Prigožinov osud je lákavou témou aj na sociálnych sieťach v Číne. Používatelia prirovnávajú tento incident k havárii lietadla s čínskym komunistickým vodcom Lin Piaom v roku 1971. Ten sa pokúsil utiecť do Sovietskeho zväzu, pretože sa obával obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Verejnosť sa o jeho smrti dozvedela až o dva roky neskôr. Piao sa mal stať Mao Zedongovým nástupcom.

"Čínski občania tomu venujú pozornosť pre blízky vzťah medzi (čínskym prezidentom) Si Ťin-pchingom a Putinom. Ak sa niekto postaví proti Putinovi, jeho osud je spečatený, rovnako ako keď sa niekto postaví proti Si Ťin-pchingovi, môže ho stretnúť osud Lin Pia," domnieva sa Jang Chaj-jing z univerzity v japonskej Šizuoke.

Podľa politického komentátora Wanga Ťiena si je toho čínska vláda vedomá a mohla by Prigožinovu smrť využiť na posilnenie strachu ľudí postaviť sa jej totalitným praktikám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok