ROZHOVOR: Čo sa deje s telom, keď je príliš horúco? Lekár radí, ako sa chrániť

ta3/Soňa Búranová
26.8.2023 00:00

Slovensko posledné dni opäť bičujú vysoké teploty. Dni sú horúce a dusné, úľava neprichádza ani počas noci, ktoré bývajú veľmi teplé. Vysoké teploty neprospievajú ani ľudskému organizmu. Nebezpečné je priame slnečné žiarenie aj dehydratácia. Čo sa v takomto počasí deje s ľudským telom? Pýtali sme sa neurológa Šimona Janoviča.

ROZHOVOR: Čo sa deje s telom, keď je príliš horúco? Lekár radí, ako sa chrániť
TASR/AP

Čo sa deje s ľudským telom, keď je vystavené vysokej teplote?

Ľudské telo reaguje na okolitú vysokú teplotu viacerými mechanizmami, ktorých spoločným cieľom je udržiavať termoreguláciu, teda stabilnú telesnú teplotu tela pri rôznych podmienkach. Medzi takéto mechanizmy patrí takzvaná vazodilatácia (rozšírenie ciev) v oblasti kože. Umožnuje prenášať teplotu z telesného jadra (brušná, hrudná a lebečná dutina) na perifériu, a tým uľahčiť vyžarovanie tepla do okolia pri udržaní stabilnej teploty tela v oblasti životne dôležitých orgánov. 

Dalším mechanizmom je aktivácia potných žliaž, čím sa realizuje evaporácia alebo ľudsky povedané potenie, ktoré po vyžarovaní tepla predstavuje druhú najzastúpenejšiu formu výdaja tepla z ľudského tela.

Keď sa ľudský organizmus prehreje, mozog sa snaží pomôcť telu ochladiť sa. Čo sa vtedy deje?

Hlavným centrom termoregulácie je časť mozgu nazývaná hypotalamus, ktorý sa často označuje aj ako ľudský termostat. Pri vysokých teplotách predná časť tohto "termostatu" aktivuje zložité fyziologické procesy na úrovni hormónov a centrálnej nervovej sústavy.

Tie vedú k zvýšenej srdcovej aktivite a frekvencii dýchania s cieľom čo najrýchlejšieho ochladenia tela, ale aj zmenám na úrovni napríklad hormónov štítnej žľazy v podobe jej útlmu s cieľom zníženia metabolizmu, ktorý je zdrojom tvorby tepla ľudského tela. Aj preto máme pri letných horúčavách menší apetít.

Vysoká telesná teplota predstavuje riziko. Môže viesť napríklad k poškodeniu mozgu. Aké ďalšie choroby môže spôsobiť?

Zvýšená telesná teplota predstavuje hlavný problém najmä pre malé deti a starších ľudí, u ktorých sa uplatňuje oveľa jednoduchšie vznik dehydratácie. Hlavným ochorením, ku ktorému môže viesť vysoká telesná teplota, je dehydratácia spojená so stratou dôležitých iónov, ktoré zabezpečujú takzvanú homeostázu (stálosť vnútorného prostredia) a vlastne všetky procesy v našom tele. 

U starších ľudí môže vysoká telesná teplota viesť k zhoršeniu už existujúcich chorôb najmä kardiovaskulárnej sústavy. Hovoríme napríklad o srdcovom zlyhávamí - keď sa telo snaží ochladiť, zvýšenie srdcovej frekvencie môže viesť k významnému zaťaženiu srdca, a tým k zhoršeniu už existujúceho stavu.

Ak je prostredie horúce a vlhké, pot sa tak ľahko neodparuje. Čo možno v tomto prípade robiť?

Niektoré zdroje udávajú. že telesnú teplotu si dokáže zdravý dospelý organizmus udržať až pri teplote do 54 stupňov, ale, samozrejme, aj to iba na určitý čas už vyššie spomenutými mechanizmami. V prípade prostredia s vysokou vlhkosťou je vhodné využiť takzvanú voľnú reguláciu, ako napríklad nosenie voľnejšieho oblečenia z tenkých materiálov. Má totiž vysokú mieru transparencie, ktorá umožňuje odchod ako potu, tak aj tepla z organizmu.


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok