Prezident španielskeho futbalu odmietol odstúpiť. Po víťazstve pobozkal hráčku na pery

ta3 BBC
25.8.2023 12:56

Luis Rubiales odmietol odstúpiť z funkcie predsedu Španielskej futbalovej federácie po svojom konaní počas nedeľňajšieho finále majstrovstiev sveta žien. Píše o tom BBC.

Prezident španielskeho futbalu odmietol odstúpiť. Po víťazstve pobozkal hráčku na pery
TASR/AP

Bolo to cez čiaru?

Štyridsaťšesťročný Rubiales po víťazstve Španielska nad Anglickom 1:0 pobozkal na pery útočníčku Jenni Hermosovú. Predtým sa pri oslavách po záverečnom hvizde chytil za rozkrok, pripomína BBC. V Španielsku sa šírili správy, že Rubiales oznámi svoju rezignáciu, ale namiesto toho prisľúbil, že bude "bojovať až do konca".

"Neodstúpim, neodstúpim," povedal na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré zvolala RFEF. "Deje sa tu spoločenská vražda."

Rubiales sa za bozk ospravedlnil predtým, ako proti nemu riadiaci orgán svetového futbalu Fifa začala disciplinárne konanie. Ospravedlnil sa aj za to, že sa počas osláv vo VIP zóne chytil za rozkrok, pričom neďaleko stála španielska kráľovná Letizia a jej 16-ročná dcéra. "Som pripravený byť očierňovaný, aby som bránil svoje ideály," ozrejmil. 

"Chcem sa bez výhrad ospravedlniť za všetko, čo sa stalo v boxe, keď som sa v okamihu eufórie chytil za tú časť tela, ktorú ste už videli. Samozrejme, že sa musím ospravedlniť kráľovnej a všetkým, ktorí sa cítili urazení. Bol som v nespočetnom množstve lóží a nikdy som sa takto nezachoval," oznámil Rubiales.

Boj až do konca

"Bezvýhradne sa ospravedlňujem, ale nezaslúžim si túto štvanicu, ktorú som zažil." Rubialesovi opakovane zatlieskali, keď vystúpil na zhromaždení, ktoré federácia označila za "naliehavú záležitosť".

Obhajoval svoje konanie a vysvetlil, že sa snažil Hermosovú utešiť po tom, ako jej v závere duelu vychytala penaltu brankárka súpera, píše britský portál. "Povedal som jej, aby zabudla na penaltu. Bol to spontánny bozk. Vzájomný, euforický a dobrovoľný. To je kľúč. Budem bojovať až do konca."

Reakcie kompetentných

Rubialesov postoj sa stretol s odsúdením. "To, čo sme dnes videli na zhromaždení federácie, je neprijateľné," napísal druhý podpredseda španielskej vlády Díaz na sociálnej sieti X, upozorňuje BBC. "Vláda musí konať a prijať naliehavé opatrenia: beztrestnosť za machinácie sa skončila. Rubiales nemôže pokračovať vo funkcii."

Javier Tebas, šéf najvyššej španielskej súťaže La Liga, uviedol, že je "veľmi ťažké vysvetliť, čo sa deje s Rubialesom". Dodal, že šport musí "žiť v jednaní s ním ako s prezidentom RFEF. Mizogýnne gestá, vulgárne výrazy, protokolárna katastrofa a urážky tohto najnovšieho globálneho trapasu nie sú prekvapením". Tebas vo svojom vyhlásení ďalej obvinil prezidenta zo závažných trestných činov a dodal: "Zoznam žien a mužov, ktorým za tieto roky ublížil, je príliš dlhý a musí sa to zastaviť."

Bývalý brankár Realu Madrid Iker Casillas, kapitán Španielska, ktorý v roku 2010 vyhral majstrovstvá sveta, jednoducho povedal: "Je to trápne." Neskôr dodal: "Týchto päť dní sme mali stráviť rozprávaním o našich dievčatách, o radosti, ktorú nám všetkým dali, aby sme sa mohli pochváliť titulom, ktorý sme v ženskom futbale nemali, ale... "

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok