Bude pre bozk súdne pojednávanie? Španieli riešia špecifickú futbalovú kontroverziu

ta3/Patrik Mindžák, TASR, CNN
24.8.2023 16:27

Futbalová asociácia FUTPRO požiadala o exemplárny trest pre prezidenta Španielskej futbalovej federácie Luisa Rubialesa. Ten sa previnil bozkom na ústa reprezentantky Jennifer Hermosovej po zisku titulu Španielok na MS. Asociácia FUTPRO, ktorú tvoria futbalistky pôsobiace v Španielsku, bude zároveň zastupovať záujmy Hermesovej v tomto prípade. Rubiales zvolal pre incident mimoriadne stretnutie RFEF.

Bude pre bozk súdne pojednávanie? Španieli riešia špecifickú futbalovú kontroverziu
Twitter/KEEPUP

Zmena pre nátlak

"Vo FUTPRO vyjadrujeme tvrdý a ohromný nesúhlas so správaním, ktoré narúša ženskú dôstojnosť," citovala z vyhlásenia asociácie agentúra DPA.

Prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie Luisa Rubialesa natočili, ako pobozkal útočníčku po víťazstve jej tímu nad Anglickom 1:0 vo finále MS. Tridsaťtriročná Hermosová, ktorá už predtým povedala, že sa jej bozk "nepáčil" a "neočakávala ho", tiež vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že zväz a jej agentúra TMJ budú "hájiť moje záujmy a vystupovať ako hovorcovia v tejto veci".

Neskôr vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor: "Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti." 

Vyšlo však najavo, že RFEF mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

FUTPRO vo svojom vyhlásení prisľúbila, že bude bojovať proti "sexuálnemu obťažovaniu alebo zneužívaniu, machizmu a sexizmu". "Je potrebné naďalej napredovať v boji za rovnosť, v boji, ktorý naše hráčky viedli s odhodlaním a ktorý nás doviedol do pozície, v ktorej sa v súčasnosti nachádzame," uviedla asociácia.

Ospravedlnenie nestačí

"Určite som urobil chybu, musím to uznať," povedal Rubiales vo videopríhovore. "Tu sme to nepochopili, pretože sme videli niečo prirodzené, normálne a v žiadnom prípade, opakujem, nie so zlým úmyslom. Ale mimo bubliny to vyzerá tak, že sa to zmenilo na búrku, a preto, ak sú ľudia, ktorí sa cítili urazení, musím povedať, že sa ospravedlňujem."

Španielsky premiér Pedro Sánchez však povedal, že ospravedlnenie, ktoré ponúkol Rubiales, "nestačí". Čelil za tento incident rozsiahlej kritike, pričom politici a novinári označili jeho správanie za "neprijateľné" a "jednoducho nechutné".

Očakáva sa, že futbalová federácia sa bude incidentom zaoberať počas mimoriadneho valného zhromaždenia v piatok 25. augusta, hoci v programe zasadnutia, ktorý federácia zverejnila, to nie je uvedené. Predseda Rady pre šport v španielskej vláde Victor Francos uviedol, že ak federácia nebude konať, podnikne proti Rubialesovi kroky.

Dotkol sa aj rozkroku

Kancelária Victora Francosa, predsedu Španielskeho športového súdu, rieši momentálne tri oficiálne sťažnosti ohľadom prezidentovho správania. CSD očakáva výsledky interného vyšetrovania RFEF v pondelok 28. augusta a prípad môže sama posunúť na súd. 

"Hermosová sa môže rozhodnúť, či bude hovoriť. Nech sa akokoľvek rozhodne, urobí správnu vec. Pretože nemôžeme zodpovednosť za tento incident dávať na ňu," povedal Francos. Tlak vyvinula aj medzinárodná hráčska asociácia FIFPRO, ktorá požiadala Medzinárodnú futbalovú federáciu, aby odporučila vyšetrovanie Rubialesa zo strany etickej komisie.  

Tá začala disciplinárne konanie voči Rubialesovi. Disciplinárna komisia má posúdiť, či 46-ročný funkcionár porušil "základné pravidlá slušného správania" a či "sa správal spôsobom, ktorý znevažuje futbal alebo FIFA". Navyše, len niekoľko minút pred incidentom sa Rubiales chytil za rozkrok v prítomnosti španielskej kráľovnej Letizie a 16-ročnej princeznej Sofie, pripomína agentúra AP.

"FIFA sa záväzuje rešpektovať integritu všetkých jednotlivcov a dôrazne odsudzuje akékoľvek protikladné správanie," uviedla federácia v oficiálnom vyhlásení. Disciplinárni sudcovia môžu jednotlivcom ukladať sankcie od napomenutí a pokút až po zastavenie činnosti v športe. Európska futbalová únia, v ktorej Rubiales zastáva funkciu viceprezidenta, zatiaľ prípad nekomentovala.  

Ďalšia kauza

Spor sa odohráva na pozadí pretrvávajúcich sporov medzi španielskymi hráčkami, trénerom Jorgem Vildom a futbalovou federáciou. V septembri 2022 poslalo 15 členiek španielskeho seniorského ženského tímu prostredníctvom e-mailu federácii vlastnoručne podpísané listy, v ktorých oznámili, že už nebudú hrať za národný tím, ak nedôjde k rozsiahlym zmenám v celom trénerskom štábe.

Futbalová federácia však podporila Vilda, ktorý sa sám zaplietol do kontroverzie počas finále majstrovstiev sveta po tom, ako sa objavilo video, na ktorom sa počas zápasu nevhodne dotýka členky personálu v oblasti hrudníka.

Anketa

Myslíte si, že bol daný bozk v poriadku?

Áno, bolo to v rámci emócií.
- %
Neviem.
- %
Nie, išlo o obťažovanie.
- %
Celkovo hlasov: 87
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok