Kremeľ sa dištancuje od Prigožinovej smrti. Tvrdenia Západu označil za absolútne klamstvá

ta3 ČTK
25.8.2023 12:55

Tvrdenie Západu, že šéf súkromnej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin bol zabitý na príkaz z Kremľa, aj ďalšie podobné špekulácie, sú "absolútne klamstvá". Vyhlásil to piatok podľa agentúry Reuters hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Vyšetrovanie havárie lietadla, v ktorom cestoval Prigožin spolu so svojimi spolupracovníkmi, podľa Peskova ďalej pokračuje. Na palube stroja, ktorý mieril z Moskvy do Petrohradu, zomrelo desať ľudí. Lietadlo v stredu spadlo v Tverskej oblasti a príčina nešťastia nie je známa.

Zostrelenie či bomba

Na internete sa ale kvôli Prigožinovým sporom s prezidentom Vladimirom Putinom najviac špekuluje o tom, že bolo lietadlo zostrelené, alebo na jeho palube explodovala bomba. Práve túto možnosť pokladajú teraz podľa ruských médií vyšetrovatelia za najpravdepodobnejší.

Stretnutie s Putinom?

Niektoré z ruských telegramových kanálov informovali aj o tom, že sa šéf wagnerovcov po svojom nedávnom návrate z Afriky, kde sa v uplynulých dňoch zdržiaval, stretol práve s Putinom. To ale Peskov nepotvrdil.

Ruský prezident vo štvrtok vyjadril sústrasť príbuzným osôb, ktorí boli na palube lietadla, a Prigožina označil za talentovaného podnikateľa so zložitým osudom, ktorý urobil aj vážne chyby. Pred dvoma mesiacmi, keď Prigožin viedol neúspešnú vzburu a jeho žoldnieri ťahali na Moskvu, o ňom šéf Kremľa hovoril ako o zradcovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok