Putin prehovoril. Bol to človek s ťažkým osudom, urobil vážne chyby, povedal o Prigožinovi

ta3 ČTK
24.8.2023 18:22

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril sústrasť všetkým pozostalým po obetiach leteckého nešťastia vodcu súkromných žoldnierov Jevgenija Prigožina. Podľa štátnej tlačovej agentúry TASS Putin uviedol, že Prigožin sa v stredu práve vrátil z Afriky, keď sa lietadlo zrútilo v ruskej Tverskej oblasti.

Špekulácie a osud

Prigožinovo lietadlo sa zrútilo počas letu z Moskvy do Petrohradu za zatiaľ nevyjasnených okolností a špekuluje sa, že ho zostrelila protilietadlová strela. Prigožin pred dvoma mesiacmi viedol neúspešnú vzburu, pri ktorej jeho žoldnieri pochodovali na Moskvu. Putin ho vtedy označil za zradcu.

Vzburu ukončila dohoda sprostredkovaná bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, ktorá umožnila Prigožinovi a jeho mužom odísť na slobodu a do bieloruského exilu. Onedlho však Prigožina opäť videli na rokovaniach s rôznymi predstaviteľmi v Moskve a Petrohrade.

"Bol to človek s ťažkým osudom. Vo svojom živote urobil vážne chyby, ale dosiahol aj potrebné výsledky. Pre seba aj - keď som ho o to požiadal - pre spoločnú vec, ako v týchto posledných mesiacoch," povedal Putin podľa agentúry Interfax počas stretnutia s Denisom Pušilinom, šéfom proruských separatistov z východoukrajinského mesta Doneck. Ocenil prínos žoldnierskej skupiny Wagner (v ruskej transkripcii Vagner) "v boji proti neonacistickému režimu na Ukrajine".

Prigožinovi žoldnieri údajne utrpeli ťažké straty pri jarnom dobytí východoukrajinského mesta Bachmut. Putin odôvodňuje vojnu proti Ukrajine potrebou "odnárodniť" susednú krajinu, ale Ukrajinu vedie židovský prezident a krajná pravica podľa výsledkov volieb zohráva v ukrajinskej politike len okrajovú úlohu.

Stará známosť

Putin pripomenul, že Prigožina pozná od začiatku 90. rokov. "Bol to talentovaný človek, talentovaný podnikateľ, a to nielen v našej krajine, ale mal výsledky aj v Afrike, kde sa zaoberal ropou, plynom, drahými kameňmi a kovmi." Putin uviedol, že Prigožin sa v stredu vrátil z Afriky a pred osudným letom do Petrohradu absolvoval niekoľko stretnutí v Moskve.

Putin uviedol, že šéf kriminálneho úradu ho dnes informoval o vyšetrovaní nehody. Prezident prisľúbil, že vyšetrovanie bude dôkladné a bude nasledovať, ale bude si vyžadovať čas.

Spojené štáty sa domnievajú, že súkromné lietadlo, v ktorom sa Prigožin zrejme nachádzal, zostrelila raketa zem-vzduch vypálená z ruského územia. Agentúre Reuters to dnes povedali dvaja nemenovaní americkí predstavitelia. "V Rusku sa nedeje veľa vecí, za ktorými by nestál Putin, ale neviem dosť na to, aby som vedel odpovedať," povedal v stredu americký prezident Joe Biden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok