Deti ani zvieratá nenechávajte počas horúčav v aute. Takto rýchlo tam stúpa teplota

ta3 SHMÚ, Polícia SR, TASR
25.8.2023 13:48

Počas horúčav by v žiadnom prípade v uzamknutom aute nemali zostať deti, starí či bezvládni ľudia, ale ani zvieratá. Povedala to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Polícia SR upozorňuje, že stačí iba chvíľa a mohlo by byť neskoro.

Deti ani zvieratá nenechávajte počas horúčav v aute. Takto rýchlo tam stúpa teplota
Facebook/Polícia SR

Berme to vážne

Polícia SR zverejnila na Facebooku tabuľku, ktorá ukazuje nárast teploty v aute podľa aktuálnej teploty v okolí, ktorá môže aj zabíjať. Takéto teploty sú mimoriadne nebezpečné nielen pre dospelého človeka, ale bezpodmienečne aj pre deti alebo zvieratá. Tento scenár platí, ak je auto vypnuté a klimatizácia nebeží.

Ako deti chrániť?

Deti treba chrániť pred škodlivými vplyvmi horúčav. Ich telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo, ako telo dospelých. Neodporúča sa preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h. Deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Počas pobytu v exteriéri treba deti chrániť pokrývkou hlavy. "Vhodné je, aby aj deti používali slnečné okuliare s účinným UV filtrom," doplnil úrad. Apeluje tiež na správny výber oblečenia dieťaťa. "Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov," odporučil.

Treba piť veľa vody

Úrad podotkol, že deťom treba počas horúčav tiež zaistiť dostatok tekutín. Tie im treba podľa neho neustále ponúkať, pretože v zápale hry sa môžu zabudnúť napiť. "Vhodné sú pitná voda, neperlivá minerálna voda, nesladené ovocné čaje, prípadne riedené ovocné šťavy," povedal.

Vlhké uteráky, krémy, prehriatie

Deti je v lete potrebné častejšie sprchovať a kúpať. "S ochladzovaním môže narýchlo a krátkodobo pomôcť aj prikladanie vlhkého uteráka či vlhčenej utierky," priblížil úrad. 

Deťom nad šesť mesiacov opakovane natierajte pokožku s vysokým ochranným faktorom. "Tie do šiestich mesiacov nenatierajte krémami s ochranným faktorom, keďže na slnko vôbec nepatria. Chrániť ich je vhodné slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože bez prúdiaceho vzduchu im hrozí prehriatie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok